Mercedes a tras o reclamă superbă în România, că avem decor ca-n 1900

Mercedes a făcut o reclamă despre prima femeie care a condus un automobil. Rezultatul e admirabil. Mai mult, reclama a fost filmată în România, pentru că era necesar un decor ca acum 100 de ani.

De fapt, chiar mai mult de un secol, deoarece prima persoană care a condus un automobil a fost Bertha Benz (1849 – 1944), soția și partenerul de afaceri al lui Karl Benz, considerat inventatorul automobilului.

Dovezile istorice îi contestă, cumva, meritele exclusiviste de inventator, dar legenda spune că el este unul dintre „părinții” automobilului. Iar fanii înfocați ai mașinilor Mercedes cred asta pe cuvânt, evident.

Mercedes a publicat reclama pe YouTube pe 6 martie, cu două zile înainte de Ziua Internațională a Femeii. E un alt fel de omagiu adus femeilor din întreaga lume. Marian Ionescu a scris pe site-ul său despre cum reclama a fost filmată în România.

Reclama celor de la Mercedes este una de lung metraj, cum mai vezi doar în decembrie, cu ocazia sărbătorilor de iarnă. Durează patru minute pline și e ca o poveste, una din care chiar ai ce să înveți și sunt convins că o vei savura până la ultimele secunde.

Mercedes și omagiul adus Berthei Benz

mercedes reclama

Pe scurt, acțiunea se desfășoară într-o zonă rurală, pe câmp, la început, unde țăranii și țărăncile trag cu greutate un plug (nici măcar cal nu aveau), dar au în momentul acela o revelație: o femeie bine îmbrăcată, de statut burghez, care are alături doi copii, se plimbă cu o viteză „amețitoare” (pentru acele vremuri) pe o căruță ciudată, zgomotoasă, dar fără niciun cal.

Țăranii se uită îngroziți, iar o fetiță aleargă să dea sfoară-n sat că se apropie o vrăjitoare. Toți sătenii se uită la femeie și la mașinăria ciudată ca după urs, dar întâmplarea face că „trăsura” se strică și nu se mai mișcă.

Tânăra femeie (o actriță cunoscută) intră într-o farmacie ca să ceară ligroină, denumită popular și benzină ușoară. În urmă cu aproape 200 de ani, ligroina era folosită în domeniul medical, la extracțiile dentare sau ca dizolvant de uleiuri, ceară și grăsimi. Era și o substanță de uz casnic, dar, cu certitudine nocivă. Nu întâmplător vânzătorul o întreabă ironic și disprețuitor pe femeie dacă vrea să-și omoare calul prin otrăvire.

De fapt, ea avea nevoie de combustibil (ligroina era inflamabilă) ca să-și continue drumul de 106 kilometri, cunoscut în istorie drept prima călătorie pe distanță lungă cu un automobil. Și, da, a fost realizată de o femeie, de către Bertha Benz.

Iar farmacia de unde ea a cumpărat combustibilul este considerată prima „benzinărie” din istorie.

Reclama Mercedes trasă-n România

Acum, vine partea frumoasă a poveștii. Reclama pe care o vezi a fost filmată în România, în județul Sibiu, în localitatea Cașolț, după cum au identificat locul câțiva utilizatori pe Reddit.

Să nu ne mai plângem că nu e și România luată în seamă. Avem de ce să ne mândrim. Dar, parcă e ciudat cum toți regizorii și producătorii străini aleg locații din România fix pentru scene în care se arată sărăcia, degradarea morală, superstițiile, mizeria, ruralul medieval etc.

Călătoria istorică a Berthei Benz a avut loc în 1888, deci, e de înțeles. Dar sunt convins că dacă soția „părintelui” automobilului ar fi trecut prin România, exact așa ar fi reacționat oamenii.

Încă nu crezi că Mercedes a filmat reclama în România pentru că premierul Dăncilă a spus că a scos țara din noroaie? Uită-te mai atent la reclamă. Ai să recunoști câțiva actori români, iar firma Service Production creditată pe Ads of the World este Icon Films, care este o companie românească.

E bine sau nu prea pentru că România are zone care încă arată ca pe vremea lui Carol I? Desigur, orice film sau reclamă presupune și organizarea unui anumit decor, deci poți să zici că totul a fost aranjat, nu e chiar atât de rău. Dar, din nou, de ce România? Germania e destul de mare…dar mai scumpă.