Cât de accesibile vor fi mașinile electrice în România în următorii ani

Cât de accesibile vor fi mașinile electrice în România în următorii ani

România nu stă foarte bine la capitolul mașini electrice. Evoluția acestei piețe ar putea ajuta țara noastră să îmbrățișeze pe viitor această tehnologie.

Avantajele mașinilor electrice sunt nenumărate, atât pentru cei care le dețin, dar și pentru mediul înconjurător. Cu toate astea, popularitatea acestora nu este pe măsura beneficiilor pe care le aduc. Acest lucru s-ar putea schimba în următorii câțiva ani.

La sfârșitul lui 2018, în Europa, numai 60 de modele de mașini electrice erau disponibile în total. Până în 2021, producătorii de mașini ar urma să pună la dispoziția conducătorilor auto nu mai puțin de 214 modele din care să poată alege, spune un studiu. Din acest total, estimările arată că pe piață vor ajunge 92 de modele electrice și 118 de mașini hybrid.

De asemenea, această diversificare ar urma să ducă și la o ieftinire a acestui tip de vehicul. Piața mașinilor electrice ar putea include și opțiuni mai accesibile din punct de vedere al prețului. Acesta este unul dintre principalele motive pentru care vehiculele nu sunt atât de populare nici în România. Deși poate investiția s-ar amortiza pe termen lung, datorită faptului că nu va mai trebui să cheltui bani pentru carburant, suma inițială de care trebuie să dispui pentru a-ți cumpăra o mașină electrică nu este deloc una mică.

Schimbările pieței de mașini electrice în Europa

„Europa este pe cale să vadă un val de mașini electrice noi, cu autonomie mai mare și mai accesibile care va lovi piața”, spune Lucien Mathieu, analist în domeniul e-mobility.

Cele mai mari fabrici de producție vor fi în Germania, Franța, Spania și Italia, arată datele.

Totuși, experții spun că aceste obiective au nevoie și de susținere din partea guvernelor. Acestea ar trebui să contribuie la instalarea de stații de încărcare și de introducerea de noi legi privind taxele pentru a face aceste mașini electrice mai atractive decât cele care funcționează cu pe combustibil.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și:
Sursa: BBC