Cum au făcut niște studenți combustibil doar din aer și lumina soarelui. Descoperirea care va schimba totul

Se poate crea combustibil dintr-o mulțime de alte surse în afară de țiței. Ai nevoie doar de foarte mult studiu, investiții în programe de cercetare și puțină voință. Niște studenți au reușit să creeze un combustibil lichefiat folosindu-se doar de aerul pe care-l respirăm și de lumina soarelui.

Pare simplu, nu? Doar în teorie. În realitate, a fost nevoie de mult studiu și de investiții în crearea infrastructurii necesare pentru a transforma aerul în combustibil lichid. Această descoperire a fost făcută de niște studenți de la ETH Zurich, deci în Elveția. Practic, ei au reușit să creeze o hidrocarbură folosind doar energia solară pentru a extrage dioxidul de carbon din aerul ambiental. Nu unul compresat în butelii, nu un aer pur sau altceva de acest fel. Aerul pe care-l inspirăm în fiecare zi, în fiecare minut al vieții noastre.

Cercetătorii spun că acest combustibil nou și eficient este obținut prin sinteza hidrogenului și a monoxidului de carbon, care apoi sunt prelucrate în kerosen, metanol  și alte hidrocarburi atât de necesare mai ales în transport.

Combustibil creat doar din aer, cu energie solară

Cum au făcut niște studenți combustibil doar din aer și lumina soarelui. Descoperirea care va schimba totul

Grupul de stundenți care au realizat experimentul a fost condus de Aldo Steinfeld, profesor și expert în energia regenerabilă la ETH Zurich. În mod concret, ei au creat un fel de centrală solară, care folosește un proces termochimic pentru a sintetiza combustibilul care, în mod surprinzător, deși e extras din elemente gazoase, a fost lichefiat. Întregul proces chimic se bazează pe temperaturi foarte ridicate, dar nu se folosește decât energia solară, deci nu se arde niciun alt combustibil fosil. Acesta este și scopul grupului de cercetători: să obțină combustibil precum kerosenul fără să polueze atmosfera, așa cum fac termocentralele clasice.

Mini-rafinăria lor este atât de eficientă și de productivă, încât, o centrală de doar un metru pătrat poate produce până la 20.000 de litri de kerosen pe zi. O centrală de mărimea Elveției ar putea asigura suficient kerosen pentru întreaga industrie aviatică din lume. Trebuie doar intenție de a investi în dezvoltarea acesei ramuri a energiei regenerabile. Intenție care deocamdată nu există.

Pe scurt, modul în care se se prelucrează s-ar putea rezuma astfel: ântâi se extrag dioxidul de carbon și apa din aerul respirabil. Apoi, printr-un proces termochimic, se separă cele două elemente și se obține lichefierea hidrocarburii. Întregul proces are nevoie de energie solară și se utilizează o factor de concentrație de 3.000, adică o temperatură de 1.500 de grade Celsius.