Cum ar putea hackerii să transforme traficul în haos din cauza mașinilor autonome

Cum ar putea hackerii să transforme traficul în haos din cauza mașinilor autonome

Orice tehnologie vine la pachet și cu anumite vulnerabilități, iar când vorbim despre mașini autonome, nu sunt nici acestea o excepție de la regulă.

Breșele de securitate și atacurile cibernetice nu sunt tocmai rare în ziua de azi. Un studiu atrage atenția că actorii rău intenționați și-ar putea foarte ușor îndrepta atenția asupra unei ținte destul de importante: mașinile autonome.

Mașinile care se conduc singure sunt din ce în ce mai răspândite, iar tehnologiile de la bordul acestora din ce în ce mai inteligente. Totuși, deși sunt extrem de practice, aceste mașini autonome ar putea aduce, în același timp, și câteva probleme. Astfel, experții susțin că hackerii ar putea exploata posibilele vulnerabilități ale acestora pentru a crea haos în trafic. Și ar putea face asta destul de ușor, doar apăsând câteva butoane.

Cum poate fi traficul afectat de mașini autonome

Dacă hackerii ar căpăta control asupra vehiculelor, ar putea da peste cap traficul. Oamenii de știință dau exemplul mașinilor oprite în mijlocul șoselelor. În acest sens, cercetătorii de la Georgia Institute of Technology au observat cum traficul este afectat de mașini oprite pe șosea, fie ele autonome sau nu. Aceștia au luat în considerare mai multe tipuri de drumuri, numărul de benzi, densitatea traficului. Astfel, au ajuns la concluzia că fie și un număr foarte mic de mașini autonome blocate pe carosabil ar putea opri complet circulația într-un oraș.

Cel mai îngrijorător ar fi faptul că, în cazul acestor mașini autonome, există un sistem central prin care funcționează lucrurile. Astfel, sistemul care face ca mașina să pornească este același sistem care controlează radioul, iar aceasta ar fi o vulnerabilitate care ar putea cauza probleme.

Până în acest moment, nu a existat niciun atac de acest gen. În ciuda acestui fapt, cercetătorii cred că riscul crește cu fiecare mașină conectată la internet care ajunge pe șosea.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: