Site-urile care au butonul de „Like” pe pagini ar putea primi amendă

Site-urile care au butonul de „Like” pe pagini ar putea primi amendă

Uniunea Europeană spune că proprietarii de site-uri care au butonul de „like” pe Facebook pe paginile sale ar putea fi dați în judecată și amendați.

Curtea de Justiție a Uniunii Europene a decis că proprietarii de site-uri pot fi trași la răspundere pentru transmiterea de date către Facebook fără acordul utilizatorilor, ceea ce se întâmplă atunci când un utilizator accesează o pagină de web ce are un buton de „like”, indiferent dacă acel utilizator a apăsat butonul sau nu.

Da, în cazul în care nu știai: platforma lui Mark Zuckerberg colectează informații despre tine și prin intermediul acestor butoane albastre pe care le vezi pe mai toate site-urile pe care le vizitezi. Astfel, rețeaua socială știe ce pagini vizitezi, cât timp petreci pe el și așa mai departe, apoi poate să facă un profil foarte exact.

Ce s-ar putea schimba în viitor cu butonul de like al Facebook

Această decizie nu oprește Facebook sau alte companii care au widget-uri similare să mai ofere această opțiune proprietarilor de site-uri. Dar platformele web ar trebui să obțină consințământul utilizatorilor înainte de a trimite date către Facebook. În acest moment, datele tale sunt trimise la rețeaua socială imediat cum pagina este încărcată, fără ca tu să ai un cuvânt de spus. În viitor, site-urile ar trebui să schimbe această strategie.

În acest caz este implicat magazinul german de haine Fashion ID, care este dat în judecată pentru că a trimis datele personale ale utilizatorilor către Facebook.

Încorporarea butonului „like” pe site-ul său îi permite să optimizeze publicitatea bunurilor sale, făcându-le mai vizibile pe rețeaua socială Facebook. Așadar, Fashion ID a fost găsită vinovată de faptul că și-a dat acordul pentru colectarea și transmiterea datelor „pentru a beneficia de un avantaj comercial”.

Dacă nu-ți convine faptul că Facebook adună informații despre tine și atunci când nu ești pe rețeaua de socializare ai o soluție. Ai putea să treci să folosești browserul Firefox și să instalezi extensia Facebook Container, ce blochează transferul de informații către platforma lui Zuckerberg.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și:
Sursa: The Verge