20 ian. 2019 | 08:07

Adevărul despre Luna sângerie și ce se va întâmpla în noaptea de duminică

ACTUALITATE
Adevărul despre Luna sângerie și ce se va întâmpla în noaptea de duminică
Daniel Ștefan/Playtech

Luna sângerie nu este deloc așa cum e numită, de regulă, în presă. Astronomii au altă părere despre acest fenomen, dar, cu puțin noroc și ambiție, ai putea să prinzi și tu eclipsa din noaptea de 20 spre 21 ianuarie.

Asta înseamnă că va avea loc în noaptea de duminică spre luni, dar, în țara noastră va putea fi văzută doar dimineața devreme.

Fenomenul de “Lună sângerie”, cum a ajuns să fie cunoscut, se produce în momentul în care satelitul nostru natural intră în penumbra Pământului, iar lumina care se reflectă creează o culoare roșiatică, dar nuanțele pot să difere, chiar și la același tip de eclipsă.

Luna va începe să intre în penumbra Pământului de la ora 05:34 și se va poziționa spre vest, dar puțin deasupra orizontului, la doar 20 de grade înălțime față de acesta.

Faza de totalitate va începe însă abia la 06:41, iar maximul se va produce în jurul orei 07:12 și va dura până la 07:43. Toate sunt orele când vei putea vedea Luna sângerie din România, dar doar dacă va fi senin și dacă nu ai vederea obstrucționată de clădiri sau alte obiecte foarte înalte.

Într-un interviu pentru Mediafax, Adrian Șonka astronom şi muzeograf la Observatorul Astronomic „Amiral Vasile Urseanu”, a făcut o precizare importantă de care ar trebui să ții cont atunci când mai auzi sau citește despre acest fenomen astronomic:

„Termenul de «lună sângerie» nu e folosit decât de presă. Noi spunem «eclipsă». Puteţi să spuneţi şi că se face luna ca un ficat proaspăt. Măcar e un termen românesc, folosit în cronici, pe vremuri. E portocalie, uneori e maronie, e roşiatică-roz, e prea uşor să spui că e sângerie”, a declarat specialistul.

„Eclipsa din dimineaţa de 21 ianuarie se vede din România la primele ore ale zilei. Se va vedea timp de o oră şi ceva pe un cer care se luminează. Va fi foarte jos faţă de orizont. Pentru cei care se află în oraşe va fi mai greu de văzut pentru că Luna nu va fi sus pe cer, ci chiar puţin deasupra orizontului, înspre apus”, a mai precizat astronomul.

Chiar dacă vei rata eclipsa, vei putea să mai vezi un fenomen similar, doar că va fi eclipsă parțială de Lună, pe 16 iulie, când, probabil, vor fi și condiții meteo mai bune, având în vedere că va fi vară.