Cât de conectată va deveni lumea în viitorul apropiat

Cât de conectată va deveni lumea în viitorul apropiat

Trăim într-o lume din ce în ce mai bazată pe tehnologie, ceea ce înseamnă că vom deveni tot mai conectați la internet, odată cu trecerea timpului.

Acum 20 de ani, lumea tehnologiei arăta cu totul altfel, iar internetul avea viteze măsurate în kilobiți pe secundă. Cei mai mulți dintre noi nu-și pot imagina viața fără browsing online și scroll pe rețelele sociale. Studiile arată că, în viitor, lumea va deveni și mai contectată.

Potrivit unui studiu realizat de Cisco, 500 de miliarde de dispozitive vor ajunge să fie conectate la internet până în 2030.

În țările dezvoltate, peste 80% din populație este online, spune un raport al International Telecommunication Union. La nivel global, numărul de utilizatori tinde să crească. În 2018, pentru prima dată în istorie, jumătate din populația globală a ajuns să utilizeze internetul. În prezent, peste 4 miliarde de utilizatori sunt conectați la internet.

Lucrurile devin și mai interesante dacă iei în considerare și sistemul Internet of Things (IoT).

Lumea va deveni tot mai conectată la internet

Acest lucru ar fi posibil atât datorită rețelei 5G, cât și datorită tehnologiei Wi-Fi 6. Acestea sunt noile tehnologii care vor oferi performanță mai mare, atât pentru rețelele noi, cât și pentru cele existente. 5G și Wi-Fi 6 sunt tehnologii complementare și oferă viteze mult mai mari de transfer a datelor, care permit rețelelor să conecteze mult mai multe dispozitive.

În ceea ce privește Wi-Fi 6, tehnologia oferă o capacitate cu până la 400% mai mare: este mult mai eficientă în spații mari precum amfiteatre, stadioane, săli de conferință sau de concerte.

Totuși, o asemenea dezvoltare, când vine vorba de internet, vine și cu o serie de riscuri. „Complexitatea crește exponențial, fiind tot mai dificil de abordat o problemă de securitate cu un singur produs. De aceea, securitatea IT va fi principala provocare în anii următori, atât pentru companii, cât și pentru furnizorii de soluții și tehnologii de securitate”, a declarat Dorin Pena, director general Cisco România.