Amenințările pe care furnizorii de rețea 5G precum Huawei le-ar aduce în Europa, potrivit UE

Amenințările pe care furnizorii de rețea 5G precum Huawei le-ar aduce în Europa, potrivit UE

Americanii avertizează de mult asupra riscurilor pe care ni le-am asuma dacă am accepta să primim infrastructura pentru rețeaua 5G de la Huawei.

Acum, Uniunea Europeană a identificat o serie de amenințări specifice legate de securitate pe care furnizorii străini de echipamente de telecomunicații le-ar putea reprezenta. Astfel, odată cu implementarea rețelei 5G în Europa, furnizori precum Huawei ar putea veni cu riscuri pentru cetățenii Uniunii Europene.

Potrivit unui raport UE, principalele riscurile de securitate ar fi introducerea de hardware, software sau defecte ascunse în rețeaua 5G, actualizări software necontrolate, backdoor-uri în versiunea de producție a produselor de rețea.

Ar exista o expunere crescută la riscuri legate de o dependență prea mare a operatorilor de rețele mobile pe furnizori. Acest lucru va conduce la un număr mai mare de căi de atac care ar putea fi exploatate de actorii amenințători.

În plus, rolul furnizorilor atât în construirea, cât și în operarea rețelei 5G ar fi o problemă, pentru că am depinde prea mult de un singur operator (de exemplu, Huawei). De asemenea, impactul slăbiciunilor sau vulnerabilităților ar fi astfel unul mai ridicat.

Ce spune raportul UE despre furnizorii de 5G precum Huawei

Raportul Uniunii Europene s-a concentrat asupra amenințărilor de securitate legate de furnizorii de tehnologie cu sediul în țări fără „restricții democratice și legale în vigoare”. De aici, putem deduce că vorbește despre China și, implicit, despre Huawei. Principala temere este că tehnologia care stă la baza 5G are vulnerabilități secrete, care ar putea fi exploatate de guvernul chinez.

Autoritățile din Statele Unite sunt îngrijorate de riscul pe care statele și l-ar asuma dacă ar accepta Huawei drept furnizor de rețea 5G și încearcă să convingă liderii europeni de asta.

Deși raportul Uniunii Europene nu menționează numele companiei chineze, Huawei a emis o delclarație, pentru a clarifica lucrurile. Spune că exercițiul UE este un pas important spre dezvoltarea unei rețele sigure în era 5G. Totuși, menționează și că Huawei este o companie 100% privată, iar securitatea cibernetică este prioritatea sa numărul unu.


Află mai multe despre 5G din videoul de mai jos

Citește și: