Laptopul de gaming de la Lenovo care m-a făcut să vreau unul, chiar dacă nu-s gamer

Laptopul, în bine sau rău, a rămas aproximativ la fel în ultimii cinci ani. Sigur, a devenit mai subțire, mai performant, iar autonomia e mai mare. Modelele de gaming au reprezentat o schimbare, iar anul acesta vor mai trece printr-una. Am văzut-o cel mai bine la Lenovo, la CES 2019.

Primii ani din viața laptopurile de gaming au fost marcați de un design urât. Pe de o parte a fost de înțeles: gamerii trebuiau să înțeleagă că sunt puternice. Pe de altă parte, limita orice alt utilizator care ar fi vrut performanța, dar nu și designul. În 2019, se ajunge într-o zonă mediană și primul contact cu noua lume l-am avut la CES 2019 la Lenovo.

Lenovo Legion Y740 e un flagship de gaming nou-nouț, care beneficiază de cele mai noi plăci grafice Nvidia GeForce RTX, procesoare Intel Core (generația a opta, adică) și Windows 10. Aceste trei specificații nu te surprind, cu siguranță, dar noutatea e că Lenovo, pentru Legion Y740, a trecut la Max-Q. Mai precis, folosește placa video GeForce RTX 2080 Max-Q.

Cred că-i un moment bun să începi să te familiarizezi cu Max-Q, pentru că va redefini laptopurile performante, de gaming, în 2019 și în următorii ani. Și, după cum mi-a explicat Marco Andersen, COO Lenovo în regiunea EMEA, la CES 2019, piața laptopurile de gaming crește cel mai mult.

Lenovo Legion laptop gaming-1

„Sunt tot mai mulți gameri, dar, totodată, sunt cei noi, care n-ar fi putut fi caracterizați drept gameri în urmă cu un an – toți aceștia aleg un laptop de gaming. Și, sigur, încă sunt clienți care preferă un desktop pentru jocuri video, sunt cei care vor să facă upgrade, vor să aibă tipul acela de experiență. Ceea ce ar putea lăsa impresia că interesul pentru desktop-uri de gaming scade, dar nu-i adevărat. Nu scade, ci notebook-urile de gaming cresc. Gamingul, per total, crește”, mi-a spus Andersen.

În paralel, se dezvoltă și piața celor care lucrează pe laptop și au nevoie de performanță. „[Cei care aleg un așa produs] vor fi gameri, în anumite momente, dar poate că lucrează în domenii în care au nevoie de performanță, de portabilitate, și atunci se bazează pe un laptop, iar acasă pe un monitor pe care să continue treaba”, a completat acesta.

Lenovo Legion Y740 cu Max-Q înseamnă performanță și portabilitate

Lenovo Legion laptop gaming-1

Până acum, unui laptop de gaming nu i-a lipsit performanța, motiv pentru care un așa computer a devenit o alegere și pentru creativi: fotografi, videografi, graficieni și nu numai. Partea și mai bună e că, din 2019, laptopurile de gaming ca Lenovo Legion Y740 vor fi mai portabile. Max-Q e un set de recomandări pentru designul unui notebook care duce la carcase mai subțiri, mai ușoare, fără compromis major de performanță.

Practic, noile modele vor fi caracterizate de îmbunătătiri în patru domenii esențiale: răcire, consum de energie, software și design. Iar designul e cel care ne place tuturor, iar, după cum poți să vezi și-n pozele cu Legion Y740, nu-i rău deloc.

Mai mult, Nvidia, producătorul plăcilor video și compania care a venit cu ideea Max-Q, testează laptopurile certificate cu noua direcție de dezvoltare. Poți compara acest moment cu ce-a făcut Intel când a introdus conceptul de „ultrabook”, iar laptopurile au început să fie mai subțiri, mai arătoase, mai ușoare.

Lenovo Legion laptop gaming-1

Lenovo Legion laptop gaming-1
Monitorul Lenovo Legion Y44w va fi lansat pe piață în aprilie 2019 la un preț care începe de la 1.200 dolari. E excelent să-ți completeze spatiul de lucru

Lenovo susține că Legion Y740 îți asigură viteze rapide de joc și că cele mai noi titluri n-ar trebui să-ți pună probleme. De asemenea, programele de procesare foto și video ar trebui să ruleze excelent. Iar cei care creează modele 3D sau schițe în AutoCAD ar trebui, de asemenea, să se bucure de acest plus de performanță.

Ca specificații, Lenovo Legion Y740 mai dispune de până la 32 GB de memorie RAM, sistem de difuzoare cu Dolby Atmos cu Sound Radar și două tipuri de ecrane: Full HD la 144 Hz cu 300 nits și Full HD 144 Hz cu 500 nits și Dolby Vision. Stocarea se poate duce până la 512 GB pe SSD și 1 TB pe HDD, iar plăcile grafice RTX 2080 și RTX 2070 au până la 8 GB de memorie RAM. Procesorul este un Intel Core i7-8750H (2,2 GHz și până la 4,1 GHz cu Turbo Boost). Prețul de pornire va fi de 1.980 dolari și va fi pe piată din februarie 2019.

Citește și: