11 ian. 2019 | 13:36

Lege drastică: ce vei păți dacă folosești telefonul în timp ce conduci

ACTUALITATE
Lege drastică: ce vei păți dacă folosești telefonul în timp ce conduci

Se înăsprește legislația rutieră pentru șoferii care folosesc, indiferent în ce mod, telefonul în timp ce conduc. Legea va fi valabilă pentru toate categoriile auto.

Dacă obișnuiești să butonezi telefonul când te afli la volan, ar fi bine să te dezveți de acest obicei prost. În primul rând, pentru că pui viața în pericol și a ta și a celorlalți, iar în al doilea rând, pentru că legislația te va pedepsi mai aspru.

Un nou proiect de lege publicat spre dezbatere publică de către Ministerul de Interne care prevede sancțiuni de 9 – 20 de puncte-amendă (clasa a IV-a) și șase puncte penalizare dacă ești prins că folosești la volan telefonul, tableta sau orice alt dispozitiv electronic care permite înregistrare ori redare text, foto sau video.

„S-a constatat faptul că folosirea telefonului mobil inteligent și a altor dispozitive electronice de comunicare sau divertisment, în timpul mersului, reprezintă unul dintre principalii factori de distragere a atenției pentru conducătorii de autovehicule, constituind o reală problemă pentru siguranța rutieră, prin amploarea și frecvența acestui fenomen”, se arată în proiectul de lege.

Mai precis, „în timpul mersului, conducătorului de vehicul îi este interzisă ținerea în mână sau folosirea cu mâinile în orice mod a telefonului mobil, precum și a oricărui dispozitiv mobil prevăzut cu funcția de înregistrare ori redare text, foto sau video”.

Totuși, sancțiunea cu amendă poate fi aplicată și în cazul conducătorilor de vehicule care nu necesită obținerea unui permis de conducere. Unul dintre exemplu îl reprezintă bicicliștii, care și ei mai folosesc telefonul în timp ce merg, în loc să fie atenție pe unde circulă (sau să dea, la fel ca mașinile, prioritate pietonilor).

Pe lângă amendă, se va aplica și sancţiunea contravenţională complementară a suspendării dreptului de a conduce pentru o perioadă de 30 de zile pentru conducătorii de autovehicule.

Sancțiunea de 9 – 20 puncte-amendă (clasa a IV a) şi de șase puncte de penalizare, se aplică și în cazul conducătorilor de autovehicule agricole sau forestiere ori de tramvai.