Cum te vor ajuta mașinile echipate cu 5G să conduci mai bine și în siguranță

Cum te vor ajuta mașinile echipate cu 5G să conduci mai bine și în siguranță

Ford își va echipa toate mașinile cu conexiune 5G pentru a fi compatibile cu o tehnologie care-ți permite să fii în contact cu alte mașini și chiar cu pietonii, prin intermediul telefoanelor.

Mai mulți producători auto au anunțat că vor să-și echipeze autoturismele cu tehnologie 5G, promisă între timp și de operatorii de telefonie mobilă. Se pare însă că 5G reprezintă viitorul și în domeniul auto, nu doar în ceea ce privește gadgeturile portabile. De fapt, urmează să fie interconectate unele cu altele.

Ford urmează să-și doteze toate mașinile cu 5G până în 2022, pentru a putea folosi o tehnologie numită C-V2X, adică Cellular Vehicle-to-Everything, care presupune conectarea mașinii tale la…orice. În sfârșit, mașina ta nu va mai fi “izolată” de restul dispozitivelor electronice pe care le folosești și îți sunt atât de necesare, ci va putea deveni ea însăși un gadget…unul foarte mare, ce-i drept.

Ford vrea să facă în viitorul apropiat din automobilele sale niște extensii ale telefoanelor sau laptopurilor, dar tehnologia C-V2X promite mai mult de-atât.

ford 5g

Aceasta va permite mașinilor din trafic să comunice unele cu altele, dar nu neapărat în același mod în care o faci tu cu prietenii pe rețelele sociale. Tehnologia celor de la Ford promite să sporească semnificativ siguranța șoferilor, pasagerilor, dar și a pietonilor prin simplul fapt că mașinile se vor anunța unele pe altele atunci când apare un pericol sau un obstacol iminent.

Dacă la o anumită distanță în fața ta se află un blocaj produs de un accident, C-V2X te va avertiza la timp de obstacol și vei știi că trebuie să încetinești sau să o iei pe o rută ocolitoare.

Conexiunea 5G ajută autoturismele să comunice mai rapid și, odată ce vor fi introduse pe piață și telefoanele 5G (sperăm că la prețuri accesibile), mașina ta Ford ar putea comunica inclusiv cu telefoanele pietonilor neatenți. Chiar dacă tu nu-l vezi, automobilul îl va detecta datorită telefonului.

Compania de origine americană va începe din acest an să integreze noua tehnologie, dar tot mai ai de așteptat până vei putea testa beneficiile acesteia.