Julian Assange a fost condamnat la închisoare. Cât va sta în spatele gratiilor fondatorul Wikileaks

Julian Assange a fost condamnat la închisoare. Cât va sta în spatele gratiilor fondatorul Wikileaks

Julian Assange a fost condamnat la aproape un an de închisoare cu executare în Marea Britanie. Fondatorul Wikileaks a fost găsit vinovat de încălcarea condițiilor eliberării pe cauțiune în anul 2012. El fusese arestat în Ambasada Ecuadorului la Londra, în luna aprilie.

Australianul a fost acuzat formal pe 11 aprilie de Curtea de Justiţie din Londra. El ceruse azil politic în Ecuador și era pe cale să îl obțină, însă ultimele sale acțiuni „i-au tăiat craca de sub picioare.” Cel puțin așa a susținut președintele Ecuadorului, Luis Moreno.

„Astăzi anunț că acest comportament nerespectuos și agresiv al domnului Julian Assange, declarațiile ostile și amenințătoare ale organizației pe care o conduce la adresa Ecuadorului, dar mai ales încălcarea tratatelor internaționale au ajuns într-un punct în care azilul acordat lui Assange nu mai este sustenabil și viabil”, a declarat Moreno după arestarea lui Assange.

Julian Assange a fost condamnat la 50 de săptămâni de închisoare

Judecătoarea Deborah Taylor l-a condamnat pe Julian Assange la 50 de săptămâni de închisoare în Marea Britanie. „Aţi avut de făcut o alegere şi aţi ales să comiteţi o infracţiune”, i-a spus judecătoarea înainte de a-i da sentința.

„Imaginile cu ambasadorul Ecuadorului invitând poliţia secretă în ambasadă pentru a scoate cu forţa afară un editor de materiale jurnalistice – fie că acest lucru place sau nu – vor ajunge să intre în cărţile de istorie. Criticii lui Assange se pot bucura, însă aceasta este o zi tristă pentru libertatea presei”, a fost reacția lui Edward Snowden, fost angajat al Agenției Naționale de Securitate a SUA – NSA (National Security Agency), pe o rețea de socializare, la scurt timp după arestarea australianului.

Julian Assange se teme că va fi extrădat în Statele Unite ale Americii, unde ar putea să fie judecat pentru publicarea de către Wikileaks a unor documente clasificate.

Citește și: