Cu iPadOS, tableta ta Apple se va apropia de funcționalitatea unui laptop

Cu iPadOS, tableta ta Apple se va apropia de funcționalitatea unui laptop

Existau de mult timp speculații legate de o separare a sistemelor de operare pentru iPhone și iPad, iar inevitabilul s-a produs. Noul iPadOS îți apropie tableta un pic mai mult de funcționalitatea unui laptop obișnuit.

Chiar dacă Apple nu a unit încă sistemele de operare pentru iPad-uri și Mac-uri, prin lansarea iPadOS, s-a făcut un pas important în această direcție, cel puțin prisma funcționalității. După ce îți vei fi instalat iPadOS pe tableta ta din ultimii ani, ai multe motive pentru care să-ți lași laptopul acasă, începând cu suportul pentru stick-uri USB și posibilitatea de a interacționa nativ cu locații partajate din rețeaua locală.

Apple_iPadOS_Slide-Over_060319

Motivul pentru care Apple a anunțat iPadOS are legătură cu sporirea semnificativă a productivității de care ești capabil pe tablete ale gigantului din Cupertino. Acesta vine după nouă ani de la lansarea primului iPad.

Printre schimbările evidente, ecranul principal al tabletei tale va fi reinventat, pentru a afișa icoanele aplicațiilor instalate într-un spațiu mai compact. Spațiul rămas liber va integra notificări, widgeturi și nu numai.

Apple_iPadOS_QuickPath-Typing_060319

Dacă îți place să lucrezi cu mai multe aplicații deschise simultan pe iPad, suportul pentru acea funcționalitate va fi extins în iPadOS prin intermediul Slideover. Vei trage  în sus o aplicație din bara de programe și îți va ocupa jumătate de ecran, instant. În plus, pentru prima oară, va fi posibil să rulezi simultan două instanțe ale aceluiași program. Gesturile pentru a profita de toate opțiunile noi pentru managementul aplicațiilor vor fi extinse, dar vei avea nevoie de un pic de timp pentru a profita de ele.

Apple_iPadOS_Files_060319

iCloud Drive și Files joacă un rol mai important în iPadOS. Vei putea să conectezi un stickUSB la tabletă și să interacționezi cu fișierele de pe el la fel ca pe un laptop. În curând, va exista și suport nativ pentru deschiderea fișierelor din interiorul arhivelor ZIP. Dacă faci parte dintr-o rețea, locațiile partajate prin standardul SMB vor fi ușor recunoscute. Asta înseamnă că vei putea să vezi partiții de Windows, de exemplu.

Pentru că va exista un suport îmbunătățit pentru fișiere, Safari s-a adaptat la această funcționalitate. Va incorporea un download manager, la fel ca cel de pe Mac. Dacă folosești o tastatură cu tableta ta Apple, vei putea să profiți de 30 de combinații de taste care îți vor face viața mai ușoară în browserul creat de Apple.

Apple_iPadOS_Photos_060319Nu în ultimul rând, pentru gestul de Undo (anulare a ultimei operațiuni), va fi suficient un swipe cu trei degete, ca să nu mai scuturi tableta. Un pinch cu trei degete poate fi folosit pentru Copy-Paste în iPadOS. Latența stylusului Apple va scădea de la 20ms la 9ms. iPadOS se va lansa în toamnă.

Apple_iPadOS_Paste-Feature_060319_inline_small_2x