03 iul. 2019 | 15:30

Filmul cu primul pas pe Lună, vândut din greșeală cu 200 de dolari, îi aduce o avere unui american

ACTUALITATE
Filmul cu primul pas pe Lună, vândut din greșeală cu 200 de dolari, îi aduce o avere unui american

Un american a făcut o investiție în anii 70, iar astăzi urmează să-i aducă câteva milioane de dolari. Nu a cumpărat acțiuni la Apple, ci casete video.

Agenția spațială NASA a scos la vânzare prin anii 70 mai multe bunuri de are nu avea nevoie, printre care se numărau și casete video cu aselenizarea. Un stagiar pe nume Gary George a plătit 218 dolari pe 65 de cutii cu casete video, iar acum va câștiga milioane de dolari de pe urma lor.

Gary George a vândut din casete de-a lungul anilor mai multor persoane, inclusiv unor posturi TV, dar a păstrat trei casete, la insistențele tatălui său. Acele casete erau denumite APOLLO 11 EVA, july 20, 1969 reel 1-3. EVA (extravehicular activity) este o acțiune pe care o face un astronaut în afara unei nave în spațiu. EVA pe Lună este supradenumit și moonwalk.

Filmarea cu aterizarea pe Lună îi aduce milioane de dolari

Nu știa ce se află pe casete, dar curiozitatea i-a fost stârnită atunci când NASA a sărbătorit 40 de ani de la aselenizare. Abia atunci a descoperit ceea ce avea în posesie.

Pe casetele video a văzut primi pași ai omului pe Lună și a auzit o conversație dintre austronauți și Richard Nixon, președintele SUA la vremea respectivă.

Pe 20 iulie 2019 se îndeplinesc 50 de ani de la acel moment istoric, iar Gary George consideră că este timpul să facă un profit din investiția sa. El scoate cele trei casete la licitație, iar prețul de pornire este de 700.000 de dolari bucata. Asta înseamnă că Gary George urmează să câștige cel puțin 2,1 milioane de dolari. Ceea ce face randamentul acestei investiții să fie uriaș.

Cel care va câștiga licitația va primi cele trei casete în orginal și o versiune digitală stocată pe un hard disk. Licitația va avea loc pe 20 iulie 2019, la 50 de ani de la prima aterizare pe Lună.