China plănuiește să efectueze prima aselenizare pe partea întunecată a Lunii în 2018

China plănuiește să efectueze prima aselenizare pe partea întunecată a Lunii în 2018

Încercând să prindă, parțial, America din urmă, China plănuiește să efectueze a doua aselenizare făcută de țara sa, în 2018. Pentru a nu imita prima sa aselenizare din 2013, China dorește să exploreze partea întunecată a Lunii în viitorii doi ani.

China dorește ca planul său să fie, de asemenea, o premieră pentru umanitate. Dacă americanii au aterizat pe partea luminată de soare, chinezii doresc să viziteze partea întunecată a Lunii, unde condițiile termice și electromagnetice se schimbă radical față de partea luminată.

Pentru această expediție, China pregătește o navetă cosmică numită Chang’e-4, construită să poată studia condițile geologice din singura zonă neexplorată a Lunii. China a aselenizat prima oară cu un robot lunar, numit Yutu, acum trei ani. Descoperirile făcute de robotul chinezesc au arătat că Luna încă este un mister pentru comunitatea științifică când vine vorba de materialele geologice găsite acolo.

Deși oamenii de știință americani consideră Luna ”pământ” explorat, privile acestora fiind ațintite spre Marte (cu o eventuală expediție cu echipaj uman fiind pregătită pentru 2020), oamenii de știință chinezi încă studiază geologia lunară încercând să atingă noi recorduri în spațiul apropiat Pământului.

Conform Reuters, aselenizarea lui Chang’e-4 nu va fi cu echipaj uman ci tot sub forma unui robot lunar, însă unicitatea expediției va consta în vizitarea părții întunecate a Lunii. Această zonă a fost de multe ori fotografiată de sondele spațiale ce au trecut pe lângă Lună de-a lungul timpului, însă din cauza dificultății menținerii legăturii radio între Pământ și Lună în acea zonă, expedițiile fizice au fost în general evitate.

Citește și: