Cum ar putea inteligența artificială să lupte împotriva traficului de copii

Cum ar putea inteligența artificială să lupte împotriva traficului de copii

Problema traficului de copii este o realitate dureroasă, despre care nu se vorbește suficient de des și care distruge vieți zilnic. Traficanții își atrag clienții cu poze ale victimelor în camere de hotel în care acestea sunt ținute captive.

Pentru a găsi și salva copiii răpiți, cercetătorii de la Washington University au dezvoltat un sistem de inteligență artificială care poate recunoaște caracteristicile unei camere de hotel dintr-o simplă fotografie și să identice locul unde ar fi putut să fie făcută. Acest lucru ar putea să îi ajute pe investigatori să descopere piste noi în lupta împotriva traficului de copii, după cum arată Reuters.

Până în momentul de față, sistemul a fost folosit în mod exclusiv de oamenii din domeniul legii și de grupuri precum National Center for Missing and Exploited Children (NCMEC). Acesta nu a fost utilizat de publicul larg, pentru a evita răspândirea fotografiilor cu victime ale traficului de persoane pe internet.

Cercetătorii din spatele inteligenței artificiale vor să „inunde” sistemul cu fotografii cu camere de hotel, astfel încât acesta să poată recunoaște fundalul din fotografiile în care apar victimele ale traficului de copii. Unele detalii de decor pot fi ușor de identificat, din moment ce lanțurile hoteliere au tendința de a avea mobilă standard. Sistemul învață „un set de filtre”, după cum a explicat inginera Abby Stylianou: „Așa arată un cadru de pat din acest hotel. Așa arată o lampă din acel hotel”.

Inginerii au reușit să strângă, din 2016 până în prezent, în jur de 50.000 de fotografii. Au testat sistemul de inteligență artificială abia acum opt luni, când a fost trimis către sediul NCMEC. Până acum însă, nu există informații publice cu privire la rata de eficiență a inteligenței artificiale. „Am avut câteva cazuri care ne-au oferit piste și informații”, a zis directorul executiv NCMEC, Staca Shehan. „Sunt mulți factori care contribuie la recuperarea unui copil”.

Citește și:
Sursa: Futurism