Inteligența artificială care poate calcula exact momentul morții tale

Inteligența artificială care poate calcula exact momentul morții tale

Inteligența artificială care poate prezice momentul morții oamenilor ar putea reprezenta o îmbunătățire majoră în sistemul de sănătate, potrivit experților.

Oamenii de știință de la University of Nottingham au dezvoltat și testat un sistem de algoritmi de inteligență artificială capabili să prezică riscul de moarte prematură cauzată de boli cronice în rândul oamenilor de vârstă mijlocie. Inteligența artificială nu doar că a fost foarte precisă în predicții, ci s-a și descurcat mai bine decât experții umani la acest lucru.

„Îngrijirea medicală preventivă este o prioritate crescândă în lupta împotriva bolilor grave, așa că am muncit vreme de mai mulți ani pentru a îmbunătăți acuratețea evaluării computerizate de riscuri de sănătate în populația generală”, a explicat doctorul și profesorul asistent de epidemiologie Stephen Weng.

Cercetătorii au folosit datele de la mai bine de jumătate de milion de oameni cu vârste cuprinse între 40 și 69 de ani, înregistrați în Biobank din Marea Britanie între 2006 și 2010. Ei au fost urmăriți până în 2016.

„Am făcut un pas major înainte în acest câmp prin dezvoltarea unei metode unice și holistice pentru a prezice riscul unei persoane de moarte prematură prin învățarea automată”, a mai zis Weng. „Ea folosește computere pentru a construi noi modele de prezicere a riscului, care ia în considerare o gamă largă de factori demografici, biometrici, clinici și de lifestyle pentru fiecare om analizat, chiar și consumul lor alimentar de fructe, legume și carne pe zi”.

Oamenii de știință au comparat apoi prezicerile realizate de inteligența artificială cu informațiile cohortei, cu ajutorul morților înregistrate în Office of National Statistics. „Am descoperit că algoritmii de învățare automată au fost în mod signifiant mai preciși în prezicerea morții decât modelele standard de predicție dezvoltate de un expert uman”.

Acum, echipa de experți de la University of Nottingham crede că inteligența artificială va avea un rol crucial în medicina personalizată a viitorului.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: