Cum îți afectează consumul de ouă sănătatea și cât de grav

Cum îți afectează consumul de ouă sănătatea și cât de grav

Ouăle sunt un aliment foarte versatil – pot fi atât feluri de mâncare în sine, cât și ingrediente în diverse rețete. Singura problemă? Ar putea să nu fie atât de sănătoase, potrivit unui studiu.

Un studiu realizat de cercetătorii de la Northwestern University Feinberg School of Medicine și publicat în jurnalul JAMA a dezvăluit că dacă mănânci între trei și patru ouă pe săptămână ai șanse cu 6% mai mari de a dezvolta  o boală cardiacă. Mai mult, participanții la studiu au avut șanse cu 8% mai mari de a muri din orice cauză în timpul desfășurării studiului, prin comparație cu oamenii care nu au mâncat ouă.

De vină pentru toate acestea ar fi colesterolul, conform oamenilor de știință. Se pare că participanții care au consumat 300 de miligrame de colesterol pe zi au avut șanse cu 17% mai mari de a dezvolta o boală de inimă sau de a muri din diverse cauze pe parcursul studiului. Studiul nu demonstrează însă că între consumul de ouă și apariția bolilor cardiace există o legătură directă de tip cauză-efect, ci doar o conexiune.

Această descoperire se contrazice cu sfaturile oficiale de alimentație ale americanilor, ultima dată udpatate în 2015. Acestea au subliniat că americanii nu mai trebuie să se îngrijoreze cu privire la păstrarea nivelului de colesterol între anumite limite. Cercetătorii de la Northwestern University Feinberg School of Medicine spun că sfaturile cu privire la alimentație ar trebui să fie reevaluate și schimbate, ținând cont de ceea ce au descoperit și de faptul că un singur gălbenuș de ou conține 186 de miligrame de colesterol.

Totuși, nu înseamnă că ar trebui să renunți complet la ouă. Moderația este cheia, potrivit doctorului cardiolog Satjit Bhusri, de la Lenox Hill Hospital din New York City. „Cred că consumarea de mai puține ouă la nivel săptămânal ar [trebui să fie o responsabilitate pentru] cei mai mulți oameni, dar mai ales pentru aceia care au alte [probleme de sănătate] și/sau boli cronice de la bun început”, a subliniat nutriționista Dana Hunnes, de la Ronald Reagan UCLA Medical Center din Los Angeles.

Citește și:
Sursa: Live Science