21 mai 2019 | 16:41

Cel mai nou furt de date de pe Instagram a afectat o categorie aparte de utilizatori

ACTUALITATE
Cel mai nou furt de date de pe Instagram a afectat o categorie aparte de utilizatori

Influencerii își expun o mare parte din viață pe Instagram, dar au ajuns pe internet mai multe decât și-ar fi dorit aceștia.

O bază de date masivă cu informații de contact a milioane de conturi de Instagram a ajuns online. Conturile aparțineau unor influenceri de pe platformă, dar și anumitor celebrități sau pagini ale unor brand-uri. Aceasta a fost găzduită de Amazon Web Services și putea fi accesată de oricine, pentru că nu era protejată de vreo parolă.

Printre datele expuse pe net s-au numărat și cele care erau deja disponibile pentru ochii tuturor pe Instagram, cum ar fi poza de profil, descrierea sau numărul de utilizatori. Dar partea proastă e alta. Baza de date conținea și informații de contact private, precum adresa de mail și numărul de telefon personal al utilizatorului.

Cum au fost furate datele de pe Instagram

Creatorul bazei de date este Chtrbox, o firmă care se ocupă cu social media marketing. Aceasta plătește influencerii să posteze conținut sponsorizat pe profilurile lor. Astfel, fiecare intrare din baza de date conținea calcule cu privire la valoarea fiecărui cont de Instagram. Calculul era făcut în funcție de numărul de urmăritori, like-uri și alte instrumente asemănătoare de măsurare a popularității pe platformă.

Techcrunch a contactat mai multe persoane de pe listă, la numerele de telefon găsite chiar în baza de date. Două dintre acestea chiar au răspuns și au confirmat că și adresa de mail alăturată chiar le aparținea

Problema este una mai veche. În urmă cu doi ani, Instagram a admis că o vulnerabilitate a permis hackerilor să obțină adrese de mail și numere de telefon a șase milioane de conturi. Facebook a anunțat că urmează să verifice dacă datele au fost obținute într-adevăr de pe Instagram sau din alte surse.

La scurt timp, Chtrbox a dat jos baza de date. Fondatorul companiei nu a oferit nicio lămurire.