Apocalipsa omului modern ar putea veni din cauza schimbării climatice

Apocalipsa omului modern ar putea veni din cauza schimbării climatice

Schimbarea climatică ne transformă lumea în moduri pe care nu le conștientizăm atât cât ar trebui. Ghețarii se topesc, nivelul oceanelor crește încet și sigur, iar vortexul polar își face de cap.

Pentru oamenii care nu trăiesc la poli, pe coastele continentelor sau în alte locuri unde impactul încălzirii globale este evident (cum ar fi comuna rusească invadată de urși polari), situația poate să nu pară atât de gravă. Tocmai de aceea, cercetători au creat o aplicație web prin care oamenii din America de Nord să vadă potențialul dramatic pe care îl are schimbarea climatică asupra omenirii. Oamenii pot vedea în aplicație exact felul în care încălzirea globală poate afecta clima din regiunea unde locuiesc ei.

Cercetătorii, conduși de profesorul asociat Matthew Fitzpatrick de la University of Maryland Center for Environmental Science, au explicat într-o lucrare publicată în jurnalul Nature Communications cum au proiectat evoluția climatului din 540 de zone urbane din America de Nord, astfel încât să arate cum ar putea arăta clima în anul 2080 în acele locuri. Mai apoi, ei au găsit un oraș din prezent a cărui climat se potrivește cu acele predicții. Astfel, cercetătorii au creat o aplicație web în care oamenii pot scrie numele unui oraș și să afle cum va fi să trăiești acolo în 60 de ani, din punct de vedere al climei.

„Am trăit în Knoxville, Tennessee, pentru patru ani, așa că sunt familiară cu climatul din sud”, a explicat Fitzpatrick pentru Inverse. „Și acolo unde locuiesc în prezent, în vestul [statului] Maryland, climatul se mută către sudul [statului] Kentucky sau nordul [statului] Tennessee. Simt că m-am mutat din Tennessee pentru a fugi de climat, dar că mă urmărește aici”.

Datele folosite de echipa lui Fitzpatrick au fost adunate de la WorldClim. Cercetătorii s-au axat pe datele strânse între 1960 și 1990, ceea ce înseamnă că schimbările climatice care au avut loc după anii ’90 nu au fost luate în considerare. Cu toate astea, Fitzpatrick crede că cercetarea servește drept o bază veritabilă pentru a înțelege felul în care lucrurile vor evolua.

Sursa: Futurism