29 ian. 2019 | 12:19

Oceanele au atins temperaturi record în 2018 și asta nu-i deloc bine

ACTUALITATE
Oceanele au atins temperaturi record în 2018 și asta nu-i deloc bine
rulenumberone2 via Flickr

Vești proaste pentru Trump și alții care neagă existența schimbării climatice. Rezultate oamenilor de știință confirmă încă o dată că planeta e în pericol și încălzirea globală e reală.

Temperatura oceanelor este într-o creștere continuă în ultimii cinci ani. În 2018, apa oceanelor a fost mai caldă ca niciodată. Ca să înțelegi mai bine, viteza cu care temperatura crește de la un an la altul este echivalentul a cinci bombe de mărimea celei de la Hiroshima explodând la fiecare secundă.

Potrivit oamenilor de știință, creșterea cantității de gaze cu efect de seră eliberate în atmosferă de oameni creează un dezechilibru energetic care conduce la încălzirea atmosferei. Oceanele stochează mai multe de 90% din excesul de astfel de gaze și fac, așadar, încălzirea acestora cel mai bun indicator al schimbării climatice.

Ce impact au asupra mediului temperaturile mari ale oceanelor

Încălzirea apelor oceanice este o dovadă incontestabilă a încălzirii globale și are efecte devastatoare pe suprafața globului. O consecință o reprezintă creșterea nivelului mării, fie din cauza topirii ghețarilor, fie din cauza măririi volumului apei, pentru că apa caldă se dilată.

Oamenii de știință se așteaptă la o creștere de aproximativ un metru a nivelului mării până la sfârșitul secolului, ceea ce ar fi de ajuns pentru a face 150 de milioane de oameni să își părăsească casele.

Furtunile vor deveni și ele mai puternice, după ce trec pe deasupra apei foarte calde, care le încarcă peste măsură și cauzează mai multe pagube. De asemenea, ploile și precipitațiile vor fi mai dese și mai puternice și vor inunda mai multe teritorii.

Nu doar oamenii vor avea de suferit. Încălzirea oceanelor cauzează probleme mari și vieții marine, în special recifurilor de corali, care se vor deteriora. Putem anticipa și o reducere a populației de pești.