Cum schimbă încălzirea globală furtunile cu care suntem obișnuiți

Cum schimbă încălzirea globală furtunile cu care suntem obișnuiți
Sursa foto: CSA Police S.R.U/YouTube

Schimbarea climatică deja a crescut nivelul de umiditate și puterea uraganelor, iar în viitor și alte furtuni vor crește în intensitate din cauza acesteia.

Studiile arată că uraganele Irma, Maria și Katrina au adus mai multe ploi decât ar fi adus în mod normal, în lumea pre-industrială. Mai mult, aceste furtuni ar putea să prezinte vânturi și ploi mai intense în viitor. Teoretic, uraganele ar trebui să fie mai mari pe o planetă mai caldă – la urma urmei, oceanele calde și aerul mai cald sunt cele care întrețin aceste fenomene meteorologice extreme.

Un studiu nou publicat în jurnalul Nature confirmă toate aceste lucruri. „Este o confirmare foarte importantă a înțelegerii noastre asupra felului în care uraganele se schimbă cu încălzirea globală”, a descris omul de știință Michael Mann acest studiu. „Ne așteptăm la ploi și inundații mai mari din cauza uraganelor, pe măsură ce temperaturile de suprafață ale oceanelor și conținutul de umezeală din atmosferă crește într-o lume care se încălzește”.

Conducătoarea studiului, Christina Patricola, om de știință specializat pe climă la Lawrence Berkeley National Laboratory, a ajuns la concluzia că, dacă vom continua să ardem combustibili fosili la fel ca până acum până în anul 2100, furtunile puternice, de tip uragan, vor fi însoțite de până la 25-30% mai multă ploaie și vânturi cu 53 de kilometri pe oră mai rapide.

Un alt studiu arată că uraganul Harvey din 2017 a fost de 21 de ori mai intens decât ar fi fost dacă ar fi lovit zone libere de câmpie în loc de orașe. Cercetătorii nu știu exact de ce însă. „Orizontul, clădirile înalte, amprenta de carbon a orașului – nu știm ce a fost mai important”, a zis conducătoarea studiului, Gabriele Villarini, care este hidrolog la la University of Iowa.

Cele două studii arată că trebuie să ne pregătim pentru fenomene meteorologice extreme. Villarini a zis că politicienii, dezvoltatorii urbani și inginerii vor trebui să lucreze în echipă pentru a găsi modalități de a ajuta oamenii să supraviețuiască în fața furtunilor care vor veni.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Sursa: The Verge