Care sunt originile istorice ale ierbii pe care o fumezi

Care sunt originile istorice ale ierbii pe care o fumezi

Se știe de mult timp că plantele de cannabis provin din Asia Centrală, însă un nou studiu caută să arate locul unde drogul a evoluat pentru prima oară.

Există documente care datează încă din Evul Mediu, care arată posibilele origini geografice ale cannabisului. Teoriile au în vedere India sau chiar China. Însă raritatea fosilelor de tip print (adică contur de frunze rămas pe alte obiecte) a făcut dificilă identificarea unei zone mai specifice decât Asia Centrală, chiar și cu popularitatea crescută a studiilor despre cannabis.

„În pofida literaturii voluminoase care a apărut în ultimele trei decenii, clasificarea cannabisului și a originii sale rămâne în dezbatere”, a explicat echipa de cercetători condusă de John McPartland, de la University of Vermont.

Din lipsă de fosile print, oamenii de știință au analizat polenul de la plantele din regnul Cannabis. Din 1930 și până acum au fost conduse numeroase studii asupra fosilelor de polen, pentru a identifica sursele antice alt plantei de Cannabis. „Cannabisul înflorește în stepă – un habitat deschis, fără copaci”, au subliniat cercetătorii.

McPartland și echipa sa au analizat 155 de studii existente asupra fosilelor de polen, centrate în Asia. O problemă a fost însă că multe studii puneau la un loc polenul de Cannabis cu cel de la plantele din regnul Humulus. Tocmai de aceea, cercetătorii au folosit o tehnică statistică de diferențiere, în care au diferențiat în mod probabilistic rămășițele de polen în funcție de plantele regăsite într-o anumită regiune, inclusiv cele care aparțin regnului Artemisia.

Astfel, cercetătorii au ajuns la concluzia că plantele de Cannabis provin din nord-estul Platoului Tibet, în vecinătatea Lacului Qinghai. Plantele ar fi ajuns în Europa în urmă cu 6 milioane de ani, făcând cultivarea lor să fie ușoară și la îndemână în întreaga zonă a Eurasiei. De acolo, oamenii au profitat de diversele proprietăți ale plantelor de la Cannabis – de la fibre pentru îmbrăcăminte (mai exact cânepă) la droguri.

Citește și: