27 aug. 2019 | 17:05

Guvernul a decis: ce se întâmplă cu cartelele prepay și ce trebuie să faci

ACTUALITATE
Guvernul a decis: ce se întâmplă cu cartelele prepay și ce trebuie să faci

Discuția despre cartele prepay cumpărate cu buletinul a ajuns la final. Guvernul a decis, pe 27 august, ca legea să fie modificată.

Pe 27 august, Guvernul a decis ca vânzarea cartelelor prepay fără buletin să fie interzisă. Astfel, posesorii de astfel de cartele au timp până la 1 septembrie 2020 să se identifice. Guvernul a modificat legea printr-o ordonanță de urgență.

Decizia din 27 august intră în vigoare de la 1 ianuarie 2020. Astfel, de la începutul anului viitor, orice cartelă prepay nu va mai putea fi comercializată decât prin identificarea cu buletinul, cum se întâmplă deja în Europa în cele mai multe state membre UE.

Între 1 ianuarie și 1 septembrie 2020, autoritățile și operatorii de telefonie vor desfășura o campanie de informare a posesorilor de cartele achiziționate anterior fără buletin. Dacă aceștia nu se vor înregistra până la 1 septembrie 2020 în sistemele de telefonie mobilă, cartelele respective nu vor mai funcționa.

Cum s-a ajuns la decizia de-a vinde cartele prepay doar cu buletinul

Cazul crimei din Caracal a forțat Guvernul să ia decizia din 27 august. Astfel, după acel moment, Guvernul a stabilit 14 măsuri pentru îmbunătățirea sistemului 112. Printre acestea era și identificarea cartelelor prepay ca să oprească apelurile abuzive. Conform raportului prezentat la începutul lui august, din cele 47,70% apeluri non-urgente, 52,86% au fost abuzive. 81% dintre acestea au fost de pe cartele prepay.

Discuția despre cartelele prepay nu e însă nouă. Cel mai avansat stadiu a fost în 2014. La acea vreme, legea care viza identificarea utilizatorilor de astfel de cartele, dar și a celor de rețele Wi-Fi a fost declarată neconstituțională. Judecătorii CCR au considerat că modul în care sunt protejate datele personale ale utilizatorilor nu este unul suficient de sigur.

La nivel european, 22 de state fac deja asta. La nivel internațional, sunt peste 150 de ţări. Astfel, România nu putea sta prea mult departe de-o astfel de lege.

Următorul pas, pentru îmbunătățirea sistemului 112, va fi trecerea la localizare mai precisă. Tehnologia există deja și e implementată de mai multe țări din Europa. Se numește AML și e un acronim de la Advanced Mobile Location. Din 2016, e pe aproape toate telefoanele cu Android disponibile în piață. Din 2018, e pe aproape orice iPhone. AML e folosită deja în următoarele țări: Austria, Belgia, Estonia, Finlanda, Islanda, Irlanda, Lituania, Moldova, Olanda, Noua Zeelandă, Norvegia, Slovenia, Emiratele Arabe Unite, Marea Britanie și Statele Unite ale Americii.

Scrie despre lucruri serioase care enervează oameni neserioși. vezi toate articolele