Grupa sanguină care te protejează cel mai bine de malarie

Grupa sanguină care te protejează cel mai bine de malarie

Malaria este una din cele mai letale boli cunoscute umanității. Anual răpește 400.000 de vieți, din care majoritatea sunt ale unor copii mai mici de cinci ani.

Pe piață există deja vaccinuri eficiente împotriva malariei, însă aproape toate cazurile înregistrate sunt în Africa, unde accesul la acele vaccinuri este, din păcate, foarte restrâns. Un studiu recent, care a fost publicat în Blood Reviews, a demonstrat însă că persoanele cu grupa de sânge 0 au șanse mai mari să facă față bolii decât cele care au alte grupe sanguine.

În Africa Subsahariană, unde malaria are caracter endemic, trăiesc mai mulți oameni cu grupa 0 decât oriunde în Europa sau în Statele Unite ale Americii. De asemenea, în Nigeria – unde 97% din populație prezintă riscul de a face malarie – jumătate din oameni au grupa 0. În Etiopia și alte țări statisticile stau cam la fel.

Totul ar putea fi o coincidență sau, conform epidemiologului Abraham Degarege Mengist de la Robert Stempel College of Public Health & Social Work, care a fost co-autor al studiului, ar putea fi o dovadă a selecției evoluționare. Alături de echipa sa, epidemiologul a descoperit că oamenii cu grupa sanguină 0 sunt mai bine protejați de malarie decât oamenii care au alte grupe sanguine.

Studiul de față a analizat alte 23 de studii anterioare și a descoperit că dintre acestea, 15 au arătat că oamenii cu grupele sanguine A, B sau AB au șanse crescute a dezvolta forme severe ale malariei.

„Acum că începem să înțelegem mecanismele felului în care gruparea sanguină poate afecta dezvoltarea bolii, explorăm diferite opțiuni care într-o zi ar putea ajuta oamenii din regiunile unde malaria este în stare endemică”, a subliniat Mengist.

Una din opțiuni ar fi transfuzia de sânge grupa 0, lucru care ar putea să oprească progresul bolii. Dacă transfuziile acestea s-ar dovedi utile, acest lucru ar putea ajuta mult în lupta cu malaria.

Citește și: