De ce unele sisteme GPS ar putea să o ia razna săptămâna aceasta

De ce unele sisteme GPS ar putea să o ia razna săptămâna aceasta

Mileniul trei a venit cu o problemă neașteptată pe computere pentru formatul datelor din calendar. Ceva similar se întâmplă și în zilele noastre, cu GPS-ul.

Așa-numitul Y2K bug sau Year 2000 bug a reprezentat o neregulă în sistemele computerizate în legătură cu formatul datelor. Pentru a salva memorie, majoritatea programelor erau proiectate să prescurteze cele patru cifre care formează un an calendaristic și să le păstreze doar pe ultimele două. Astfel, 1986 era afișat ca 86. Problema a venit odată cu anul 2000. Computerele puteau confunda ultimele cifre ale anului, 00, cu anul 1900, fapt care ar fi afectat funcționarea mai multor sisteme.

Ceva asemănător se întâmplă și cu GPS-ul, în 2019. Computerele vechi care se bazează pe tehnologia GPS ar putea fi depășite cu 20 de ani chiar anul acesta.

Ar putea fi afectate nu doar sistemele de navigare personale, ci și sisteme importante de transport, comunicații sau chiar rețeaua electrică.

Totul pentru că sateliții GPS calculează trecerea timpului în săptămâni. Din cauza felului în care sistemul a fost proiectat la lansarea din 1980, are suficientă memorie doar pentru a putea stoca 1.024 de săptămâni. „Aniversarea” va avea loc duminică, 7 aprilie.  Când va atinge limita, cronometrul se va reseta la 0.

Cum ne va afecta schimbarea în tehnologia GPS

Probleme grave este puțin probabil să aibă loc, spune Air Force, care controlează sateliții. Spune că știe foarte bine despre această limită și este pregătită. Sistemele mai recente deja au fost programate să facă față „problemei”. Cei de la Air Force au avertizat deja de vreo doi ani serviciile publice, sistemele financiare, companiile de zbor, producătorii de sisteme de navigate și pe mulți alții.

Totuși, precizia e importantă în tehnologia GPS și nimeni nu ar trebui să treacă nimic cu vederea. „O eroare de o nanosecundă în timpul GPS poate echivala cu o eroare a poziției de 30 de centimetri”, potrivit Cybersecurity and Infrastructure Security Agency din cadrul Homeland Security.

Experții încurajează oamenii să verifice funcționarea tehnologie GPS prin contactarea producătorului.

Aceasta ar trebui să fie ultima dată când va exista o problemă legată de stocare în timpul vieții noastre. Sistemele deja sunt în proces de actualizare pentru a dura peste 150 de ani.

Citește și:
Sursa: NBC News
Etichete: