13 iul. 2019 | 09:35

Google Translate a devenit mai deștept ca niciodată, iar românii au un avantaj

ACTUALITATE
Google Translate a devenit mai deștept ca niciodată, iar românii au un avantaj

Google Translate este una dintre cele mai populare aplicații de tradus, iar relevanța sa este derivată și din actualizări constante precum cea de care a beneficiat în această săptămână.

Aplicația de traducere a celor de la Google nu mai este utilizată de mult timp doar pentru a scrie o propoziție și a vedea traducerea ei într-o limbă străină. Pe lângă faptul că traducerile sună mai bine ca niciodată, se folosește de realitate augmentativă pentru a-ți oferi traduceri în timp real pentru ceea ce vezi în fața camerei. Funcția respectivă este intitulată Instant Camera și există de mult timp, dar tocmai a beneficiat de un update important în privința numărului de țări suportate.

Traducerile în timp real prin AR au intrat în portofoliul Google Translate după achiziția companiei World Lens, în urmă cu aproximativ cinci ani. De atunci însă, a ”învățat” mult mai multe limbi străine, iar prin actualizarea de acum câteva zile, cel puțin pe Android, suportă 60 de limbi în plus, inclusiv română.

În cazul în care vezi un text în arabă, hindi, vietnameză sau orice altceva pe un perete, poți orienta camera de la telefon către el și vei vedea traducerea în Română. Dacă ai o curiozate vizavi de lista completă a limbilor suportate de Google Translate și la ce nivel de funcționalitate, poți accesa această pagină web de pe site-ul companiei. În varianta inițială a funcției Instant Camera, erau suportate destul de multe limbi străine, dar traducerea o vedeai doar în engleză. Acum, poți să traduci din japoneză în chineză, dacă de asta ai nevoie.

Prin intermediul algoritmului de detectare a limbii, nici măcar nu trebuie să știi ce limbă ai în fața ochilor. Îți alegi doar limba ”de destinație” și ai rezolvat cazul. Rețelele neurale folosite la traduceri sunt mai performante acum, iar rezultatele ar trebui să sune mai natural. În final, ar fi bine să faci niște experimente cu cea mai nouă versiune de Google Translate.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele