04 mai 2019 | 09:23

Google îți face versuri de la un singur cuvânt, că oricine poate fi poet

ACTUALITATE
Google îți face versuri de la un singur cuvânt, că oricine poate fi poet

Google are multe proiecte pe rol, iar PoemArt este unul dintre cele mai puțin relevante, chiar dacă utilizează o inteligență artificială complexă.

Printr-o postare pe blogul oficial al companiei, este detaliat proiectul PoemArt al unei echipe de ingineri de la Google. Acesta combină o poezie creată pe loc cu o fotografie imortalizată cu tine prin intermediul camerei de la laptop, smartphone sau tabletă.

Pentru a ilustra faptul că poeziile nu sunt scoase dintr-o arhivă, indiferent de cuvântul din limba engleză pe care îl vei tasta, vei obține niște versuri care au sens. Sunt niște metafore destul de profunde strecurate acolo, dar înțelegi cu siguranță ce a vrut să spună ”artistul” sau, în cazul de față, AI-ul.

După cum se poate vedea în imaginea de mai sus, din punct de vedere vizual, rezultatul nu este cel mai spectaculos din lume. Dacă erai însă în pană de idei pentru o nouă poză de profil pe Instagram sau Facebook, face o treabă destul de bună.

Începi prin a ”dona” un cuvânt și prin a-ți face un selfie. Aștepți câteva momente pentru ca serverele de la Google să facă magie. Algoritmul care a fost ”antrenat” cu milioane de cuvinte din limba engleză a secolului 19 va pune împreună două rânduri artistice care te vor face să te gândești la nemurirea sufletului. În final, cuvintele respective vor părea proiectate pe fața ta și vei avea posibilitatea să partajezi rezultatul după cum simți.

Responsabilul din spatele acestui proiect este Es Devlin, iar el a dezvăluit că versurile sunt create într-o manieră similară cu textul predictiv de la tastatura de pe telefon. Diferența constă în cuvintele care sunt folosite ca inspirație pentru a fi recomandate, iar acelea nu pot fi perceputa ca fiind de actualitate. În orice caz, chiar dacă nu toate asocierile de cuvinte pe care le vei avea pe ecran poți spune că au sens, e puțin probabil să nu fii fascinat de ele. Dacă vrei să-ți încerci și tu norocul, folosește acest link.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele