04 feb. 2019 | 08:38

Google face curățenie în Android: Multe editoare ți-au furat pozele

ACTUALITATE
Google face curățenie în Android: Multe editoare ți-au furat pozele

Câteva aplicații cu milioane de descărcări au fost eliminate din magazinul virtual al Google pentru un comportament nepotrivit. Printre altele, ți-au furat fotografiile.

Cei de la Google au dat-o din nou de gard, când vine vorba de protejarea datelor utilizatorilor de Android. După ce s-au lăudat cu implementarea unui sistem infailibil anti-malware în Google Play Store, au permis instalarea de câteva milioane de ori ale unor editoare de fotografii care ți-au furat imaginile din aparat.

Experții în securitate de la Trend Micro au descoperit 29 de aplicații malițioase în Google Play Store care se lăudau că te fac mai frumos în poze. Aceste progrămele intitulate ”beauty camera apps” au devenit foarte populare în ultimii ani, din cauza obsesiei unor internauți pentru selfie-uri pe Instagram și Facebook în care nu este permis să afișezi imperfecțiuni ale tonului.

Problema este că aplicațiile cu pricina îți furau imagini din telefon și erau folosite ca instrumente de phishing. După câteva milioane de download-uri, Google le-a eliminat din Play Store.

Mecanismul prin care îți erau furat imaginile de pe mobil este unul relativ simplu. După instalare, îți dădeai acordul ca programul respectiv să-ți acceseze librăria foto. Când îți alegeai o imagine pentru a fi editată, aceea era imediat urcată pe un server privat. În același moment, utilizatorul se confrunta cu un mesaj de eroare prin care i se aducea la cunoștință că ar trebui să-și actualizeze aplicația. Atunci, era deja însă prea târziu. Fotografia fusese expediată.

Ca lucrurile să fie și mai grave, unele aplicații redirecționează utilizatorii către site-uri de phishing, pentru a le fura informațiile. În același timp, încărcau reclame pe întregul ecran al telefonul, iar unele dintre ele integrau conținut pornografic. Deși erau defectuoase, popularitatea lor explodase din cauza review-urilor false de cinci stele, care le atestau legitimitate. În plus, odată instalate, nu mai puteau fi șterse prin mijloace obișnuite.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele