08 iul. 2018 | 09:00

Embrionii hibrizi ar putea salva această specie de la extincție

ACTUALITATE
Embrionii hibrizi ar putea salva această specie de la extincție

Rinocerii nordici albi sunt o specie pe cale de dispariție. Speranțele oamenilor de știință de a salva specia de la extincție nu erau destul de mari, având în vedere că ultimul mascul al a murit anul acesta.

Dacă Thomas Hildebrandt ar fi fost întrebat acum zece ani dacă rinocerii nordici albi ar putea fi salvați, răspunsul lui ar fi fost unul sumbru. Hildebrandt este biolog la Institutul Leibniz și la Universitatea Liberă din Berlin.

„Ne-am gândit că povestea s-a terminat”, a declarat el. Și prognosticul lui era de înțeles deoarece femelele care au rămas în viață aveau probleme de reproducere.

Cu toate acestea, Hildebrandt și echipa sa au raportat în jurnalul „Nature Communications” că povestea rinocerilor nu este de fapt terminată.

Ei au folosit spermatozoizi înghețați de la rinoceri nordici albi și ovule de la o rinoceri sudici albi (specie înrudită). Astfel, au creat embrioni hibrizi care ar putea fi implantați unor mame surogat.

„Această realizare reprezintă un prim pas către obiectivul de a salva populația de rinoceri nordici albi”, a declarat autorul studiului Jan Stejskal.

Mai multe echipe din întreaga lume colaborează în prezent pentru a salva specia de rinoceri. Din păcate, doar două femele sunt încă în viață. Cuplul mamă-fiică Najin și Fatu trăiesc la Ol Pejeta Conservancy din Kenya.

O cale de salvare este fertilizarea în vitro, iar cercetătorii au început deja să investigheze această posibilitate. Ei au avut patru probe de spermă de la patru masculi și au folosit cu succes o probă pentru a fertiliza două ovule. Astfel, ei au reușit să creeze patru embrioni hibrizi.

Următoarea etapă este implantarea embrionilor hibrizi în femelele surogat, lucru care ar trebui să se întâmple în lunile următoare. În cazul în care reușesc, cercetătorii vor apela la autoritățile din Kenya, pentru a recolta ovule de la cele două femele rămase în viață.