25 aug. 2019 | 09:15

Gaura neagră din centrul Universului a emis o lumină puternică și nimeni nu știe de ce

ACTUALITATE
Gaura neagră din centrul Universului a emis o lumină puternică și nimeni nu știe de ce

În centrul galaxiei noastre se află o gaură neagră, însă comportamentul ciudat al acesteia pare să dea bătăi de cap oamenilor de știință.

Universul este pe cât de vast, pe atât de plin de mistere. Nu se cunoaște nici pe departe totul despre universul în care ne aflăm și, de cele mai multe ori, astronomii nu-și pot explica anumite fenomene care se întâmplă. Putem vorbi despre asta și în ceea ce privește Sagittarius A*, acea gaură neagră din centrul Căii Lactee.

Recent, aceasta a produs o lumină mai puternică decât a făcut-o vreodată până în prezent. De asta și-a dat seama o echipă de cercetători care studiază Sagittarius A* de peste 20 de ani. Astfel, aceștia au folosit telescopul Keck II din Hawaii și au observat că lumina cu infraroșu produsă de aceasta a crescut de 75 de ori.

Ce semnifică lumina emisă de această gaură neagră

Explicațiile pentru acest flash de lumină ar putea fi mai multe, iar experții nu sunt 100% siguri. Pe de o parte, ar putea fi vorba despre o stea care a trecut prin apropierea acesteia. O stea poate modifica felul în care gazul circulă într-o gaură neagră. O altă teorie o reprezintă existența G2, un nor de gaz care ar fi trecut  prin apropierea Sagittarius A* în 2014. Flash-ul de lumină ar putea fi o reacție întârziată.

Cercetătorii încă încearcă să își dea seama care a fost cauza. Vor folosi și alte telescoape, Spitzer, Swift, Chandra sau ALMA, care monitorizează această gaură neagră pentru a ajunge la o concluzie.