Descoperirea istorică despre galaxia noastră explică și gaura neagră din centrul ei

Descoperirea istorică despre galaxia noastră explică și gaura neagră din centrul ei

Misterele din Univers sunt multe, iar unul dintre cele mai greu de descrifrat este legat de gaura neagră din centrul Căii Lactee.

Potrivit unor noi descoperiri, centrul galaxiei noastre a explodat destul de recent, acum 3,5 milioane de ani. Ar fi fost cauzată de Sagittarius A*, gaura neagră din centrul Căii Lactee. Este vorba de o explozie masivă de energie și radiații chiar emanată chiar din centrul galactic.

O echipă de astronomi a descoperit că o sclipire cataclismică de energie ar fi fost declanșată în acea perioadă. Aceasta se numește Seyfert și s-a declanșat în apropierea găurii negre supermasive din centrul galaxiei în care trăim. În acest sens, cercetătorii au utilizat datele colectate de telescopul spațial Hubble.

Ce ne spune gaura neagră despre Calea Lactee

Observația legată de gaura neagră este una importantă pentru o mai bună înțelegere a Căii Lactee. Descoperirea că centrul Căii Lactee a fost mai dinamic decât se credea anterior poate duce la o reinterpretare completă a evoluției sale. Magda Guglielmo, co-autoare a studiului, susține că rezultatele ar putea schimba radical felul în care înțelegem galaxia.

Fasciculul a lăsat și-a lăsat amprenta asupra Curentului lui Magellan. Este vorba despre o fâșie de gaz care s-a extins de la galaxiile pitice vecine numite Marele și Micul Nor al lui Magellan. Fâșia se află la aproximativ 200.000 de ani lumină față de Calea Lactee.

Echipa de cercetare australiano-americană spune că explozia a fost prea mare pentru a putea fi declanșată de altceva decât de activitatea nucleară asociată cu gaura neagră supermasivă din centrul galaxiei noastre. Sagittarius A* are o masă de aproximativ patru milioane de ori mai mare decât cea a Soarelui.

Cercetătorii spun că fasciculul ar fi arătat ca unul dintr-un far. „Imaginează-ți întunericul și apoi cineva pornește un far pentru o perioadă scurtă de timp”, descrie evenimentul Bland-Hawthorn, liderul echipei.

Citește și:
Sursa: BBC