Ce riști când descarci Game of Thrones și alte seriale de unde nu trebuie

Ce riști când descarci Game of Thrones și alte seriale de unde nu trebuie

Dacă te-ai grăbit să-ți descarci episoadele Game of Thrones de pe internet înainte ca acestea să apară oficial, e posibil să te fi supus unor riscuri.

O analiză recentă publicată de Kaspersky Lab a arătat că descărcările ilegale de filme și seriale sunt adesea folosite ca vehicule de malware. Fanii Game of Thrones sunt cei mai expuși riscului. În 2018, acesta a reprezentat 17% din întregul conținut piratat infectat, la nivel mondial. Peste 20.000 de utilizatori au fost atacați.

Primul episod din Game of Thrones a fost vizionat ilegal de 55 de milioane de ori. Și asta doar în primele 24 de ore după lansare. Dintre acestea, aproximativ 12% au fost prin intermediul descărcărilor și 11% prin site-urile de tip torrent.

„Analiza noastră arată clar că distribuitorii de programe malware folosesc emisiunile TV care sunt la mare căutare pe site-urile piratate. […] Primele și ultimele episoade, care atrag cei mai mulți spectatori, sunt cele mai expuse falsificărilor”, explică Anton V. Ivanov, Security Researcher la Kaspersky Lab.

„Infractorii cibernetici tind să profite de loialitatea și nerăbdarea oamenilor, astfel încât promit un material nou-nouț pentru descărcare, care este, de fapt, o amenințare cibernetică. Având în vedere că a început sezonul final al Game of Thrones, am dori să avertizăm utilizatorii că este foarte probabil să existe o creștere a cantității de programe malware deghizate ca noi episoade ale acestui serial”, mai adaugă acesta.

Măsuri recomandate Kaspersky Lab dacă descarci Game of Thrones de pe net:

  • Utilizați numai servicii legitime, cunoscute pentru producerea și distribuirea de conținut TV.
  • Fiți atenți la extensia fișierului descărcat. Chiar dacă veți descărca episoade de la o sursă pe care o considerați de încredere și legitimă, fișierul ar trebui să aibă o extensie .avi, .mkv sau mp4 sau alta, dar niciodată .exe.
  • Acordați o atenție deosebită autenticității site-urilor. Nu vizitați site-urile care permit vizionarea emisiunilor TV până când nu sunteți siguri că acestea sunt legitime. Trebuie să înceapă cu „https”. Verificați dacă site-ul este autentic, prin examinarea formatului adresei URL sau ortografia denumirii companiei înainte de a începe descărcarea.
  • Nu faceți click pe link-uri suspecte, cum ar fi cele care promit vizionarea în avans a unui nou episod. Verificați programul serialului și țineți cont de el.
  • Utilizați o soluție de securitate fiabilă pentru o protecție completă împotriva unei game largi de amenințări.