04 apr. 2019 | 18:53

Samsung și iPhone: prețuri mai mari, vânzări mai mici

ACTUALITATE
Samsung și iPhone: prețuri mai mari, vânzări mai mici

În ultimii ani, Samsung și Apple au mărit prețurile telefoanelor high-end. Fiecare model nou vine și cu un preț considerabil mai mare decât cel dinainte.

Un telefon a ajuns să coste mai mult decât chiria pe o lună în mai multe dintre orașe din Statele Unite. În România, ultimele modele de telefoane ale Samsung și Apple, Galaxy S10 Plus sau iPhone XS, de exemplu, fac cât aproximativ două salarii lunare medii.

Din acest motiv, reacțiile negative ale utilizatorilor împotriva producătorilor de telefoane nu au întârziat să apară. Saturația pieței ar putea fi și ea un factor. Totuși, prețurile telefoanelor par să reprezinte un motiv întemeiat pentru care oamenii păstrează mai mult timp modelele mai vechi.

În 2019, vânzările de telefoane urmează să scadă cu aproximativ 9% în Statele Unite și China. Asta au arătat cercetările de piață ale CCS Insight.

La nivel mondial, vânzările de smartphone-uri vor scădea cu aproximativ 2%. 2018 a fost primul an de la inventarea acestor dispozitive când vânzările au fost mai mici decât anul precedent. Oamenii au cumpărat cu între 2% și 4% mai puține telefoane, în funcție de estimările diferitelor firme.

Cum prețurile telefoanelor au afectat vânzările

Trendul declinului vânzării de telefoane a început în Europa de vest. În ultimii cinci ani, acestea au scăzut cu 23%.

„Părea că producătorii mari de telefoane mobile ar fi putut cere oricât ar fi vrut pentru ultimele dispozitive flagship, dar pare că s-au lăsat duși de val în 2018”, spune Marina  Koytcheva, vice president of forecasting al CCS. În cazul americanilor, „pragul psihologic de 1.000 de dolari pare să-i fi făcut pe unii consumatori să re-evalueze dacă aveau cu adevărat nevoie să-și înlocuiască telefonul la fel de repede cum au făcut-o în trecut”, a mai adăugat aceasta.

Teoria pe care Samsung și Apple au aplicat-o atunci când au crescut prețurile telefoanelor a fost simplă. S-au bazat pe faptul că oamenii vor ecrane mai atractive, mai multe camere și caracteristici tehnologice mai scumpe.

Totuși, un consumator conștient de bugetul de care dispune ar putea reprezenta o provocare pentru tehnologiile pe care Samsung și Apple vor să le introducă. Inovații precum telefoanele pliabile sau cele care funcționează cu tehnologia 5G costă, evident, și mai mult.

Acum câțiva ani, părea că vânzările totale de telefoane ar fi urmat să depășească pragul de două miliarde pe an. Totuși, dacă privim prețurile telefoanelor, Koytcheva spune că asta nu e acum decât „un vis îndepărtat al industriei”.