Funcția din iPhone care a devenit extrem de importantă la protestele din Hong Kong

Funcția din iPhone care a devenit extrem de importantă la protestele din Hong Kong

Protestele din Hong Kong au dus la folosirea telefoanelor iPhone într-un mod cel puțin nou. Informațiile despre acestea sunt transmise printr-o funcție pe care Apple sigur n-a gândit-o pentru așa ceva. Partea și mai bună? N-ai nevoie de semnal GSM sau aplicații suplimentare.

Recent, am aflat că trei companii din China lucrează la o alternativă a AirDrop. Funcția dezvoltată de Apple încă n-are un corespondent pentru toate dispozitivele cu Android. În primă fază, aceasta a fost gândită să transferi fișiere, rapid, între dispozitive iOS.

În cazul protestelor din Hong Kong, protestatarii i-au dat o nouă utilitate: informare. Oamenii distribuie pe iPhone, în metrou, pe stradă sau în diverse localuri, mesaje de chemat la proteste. E, dacă vrei să vizualizezi așa, ca și cum ai distribui pamflete în stradă, doar că o faci de pe telefon.

Cum funcționează AirDrop pentru transfer de la iPhone la iPhone

În timp ce Apple a ignorat transferul clasic de fișiere, prin Bluetooth, pentru iPhone, a dezvoltat AirDrop. Acest serviciu este activ în permanență pe orice iPhone sau iPad. Îl poți și opri, dar prea puțini utilizatori fac asta. Și, mai nou, poți distribui sau primi orice tip de fișiere. Desigur, cu cât sunt mai mari, cu atât durează mai mult.

În primă fază, AirDrop folosește Bluetooth ca să creeze o conexiune cu alt dispozitiv. Apoi face transferul de la iPhone la iPhone, sau către alt dispozitiv iOS, prin Wi-Fi. Fiecare dispozitiv generează un firewall pentru conexiune. Totodată, fișierele sunt criptate. Iar într-un stat ca China, chiar ai vrea criptarea aceea când distribui materiale de protest.

Dincolo de AirDrop, protestatarii din Hong Kong folosesc Tinder sau Pokemon Go ca să-i anunțe pe alții unde sunt întâlniri. Un profil de Tinder, de exemplu, poate fi folosit pentru a transmite mai departe anumite mesaje. Iar jocuri ca Pokemon Go pot strânge mai mulți oameni în același loc.

P.S.: desigur că funcția e folosită și în scopuri stupide, cum ar fi trimiterea pozelor obscene. Asta nu face însă din AirDrop o unealtă mai puțin utilă în caz de protest.