Franța vrea să amendeze Facebook cu 1,2 milioane de euro

Franța vrea să amendeze Facebook cu 1,2 milioane de euro

Guvernul francez nu este mulțumit de felul în care funcționează Facebook și vrea să amendeze compania lui Mark Zuckerberg cu 1,2 milioane de euro.

Autoritățile franceze au aprobat o dispoziție care prevede ca firmele de tehnologie ca Facebook sau Google să șteargă conținutul pe care guvernul francez îl consideră drept „hate speech”.

Dispoziția, care face parte dintr-un proiect de lege menit să reglementeze internetul, a fost adoptată joi de Parlamentul francez. Proiectul de lege se va muta la Senat unde urmează să fie discutat și analizat.

Dacă acesta va fi promulgată de Emmanuel Macron atunci rețelele sociale vor avea la dispoziție doar 24 de ore să șteargă acel conținut de la data la care au fost semnalate drept „hate speech”.

Facebook și Google trebuie să scape repede de conținutul violent

Ce înseamnă asta? Înseamnă că platformele ca Facebook sau Google trebuie să șteargă conținutul care incită la violență, care încurajează discriminarea pe baza religiei sau a rasei, dar și pornografiea infantilă. Dacă Facebook nu scapă de acest conținut atunci ar putea primi o amendă de până la 1,25 de milioane de euro.

Chiar președintele Emmanuel Macron a propus această măsură, menționând numărul de atacuri antisemite aflat în creștere, dar și a comportamentului extremist din mediul online. Parlamentarii francezi încă nu sunt de acord în ceea ce privește modul de definire a hate speech-ului (discursului de ură).

În 2018, Germania a aprobat o lege similară care a intrat oficial în vigoare de la 1 ianuarie. Platformele trebuie să șteargă conținutul în 24 de ore, altfel riscă amenzi de până la 50 de milioane de euro.

Presiunea asupra Facebook și Google a început să crească după atacul din Noua Zeelandă. Atacatorul a făcut live pe Facebook cu momentul crimelor, iar clipul a stat suficient de mult în mediul online cât să fie vizualizat de numeroase persoane din întreaga lume. Transmisia atacului armat asupra unei moschei a fost disponibil pe Facebook vreo 40 de minute.

Sursa: The Verge