19 iun. 2019 | 12:28

Animalul care strânge mai multe like-uri pe Facebook decât pisica ta

ACTUALITATE
Animalul care strânge mai multe like-uri pe Facebook decât pisica ta

Fotograful Jasper Doest a câștigat mai multe premii pentru fotografiile sale fascinante cu animale sălbatice, dar cele cu un flamingo îți captează în mod special atenția.

Însă când flamingoul Bob a pătruns în viața lui în urmă cu ceva timp în urmă, lucrurile s-au schimbat. Prima oară când s-a întâlnit cu Bob a fost prin intermediul verișoarei sale, medicul veterinar Odette Doest care locuiește în Insula Curaçao.

Doest îi ceruse verișorului ei să o ajute cu niște fotografii pentru camera ei de așteptare. Inițial, ea își imagina că ar fi amuzant să aibă fotografii cu urși polari, foci și vulpi polare, ținând cont de locația exotică. Cu toate astea, Jasper Doest a convins-o să arate clienților fauna locală. Astfel, când a ajuns el în Curaçao, a făcut cunoștință cu flamingoul Bob, care a intrat în dormitorul său dis-de-dimineață.

„E dificil să descrii gândurile care îți trec prin minte când o pasăre înaltă și roz îți intră în dormitor dimineața”, a povestit el. „Eram șocat. Eu sunt fotograf, așa că reacția mea inițială a fost să documentez acest lucru, deoarece era ceva foarte atrăgător din punct de vedere vizual”.

Pasărea cu pricina se lovise de fațada Hotelului Hilton din Curaçao cu o lună înainte de venirea fotografului. Între timp, flamingoul se recuperase, dar Odette Doest știa că șansele să supraviețuiască în sălbăticie din nou erau slabe.

Așadar, în loc să elibereze pasărea în sălbăticie, unde nu ar mai fi avut prea multe zile, sau să o eutanasieze, a decis să o păstreze. L-a botezat Bob și l-a făcut ambasador al organizației caritabile de conservare a naturii și bine al animalelor pe care o conduce.

Fotograful a descris mai bine comportamentul lui Bob: „E foarte relaxat și nu prea îi pasă. Face ce-i place lui. Păsările flamingo sunt de obicei foarte speriate de oameni, dar el nu se comportă așa și pare să îi fie perfect bine alături de oameni. Copiii de la școală au voie să se joace cu el sub supravegherea lui Odette, iar el este foarte prietenos cu ei”.

Cu toate astea, medicul veterinar care l-a salvat știe că trebuie să găsească un echilibru între noua viață a lui Bob și natura lui de pasăre flamingo. „Odette este foarte conștientă că asta nu este viața pe care el și-a ales-o”, a subliniat Jasper Doest. „Așa că îi oferă timp să fie flamingo.

El își împarte casa cu alte două păsări flamingo care nu au putut fi eliberate, și își petrec majoritatea timpului împreună. Odette a construit o piscină cu apă sărată în curtea din spate, pe care o folosesc în fiecare zi, și îl duce adeseori pe Bob [la malul mării], pentru a putea petrece timp în sălbăticie”.

Fotograful a mai spus că speră ca Bob să ducă o viață lungă și fericită. „El are acum cam 11-12 ani, iar păsările flamingo pot ajunge la vârste destul de înaintate. Așa că îmi pot imagina deja verișoara fiind bătrână, stând într-un balansoar pe verandă, alături de flamingoul ei. Oricum, unul din motivele pentru care Bob nu a putut fi eliberat a fost că suferă de artrită la picioare. Odette îi oferă terapie în mod regulat și face tot ce poate pentru a-l ajuta, dar nu sunt sigur dacă va ajunge să fie foarte bătrân. Cred că o lecție generală pe care o putem învăța este că luăm viața așa cum vine, de la o zi la alta”.

Seria „Meet Bob” a câștigat primul loc la categoria Natural World & Wildlife a concursului Sony World Photography Awards.