Cum arată filmele și serialele pe verticală, create special pentru smartphone-uri

Cum arată filmele și serialele pe verticală, create special pentru smartphone-uri
Florin Cașotă
Florin Cașotă
13:30 31.07.2019

Smartphone-urile ajung în buzunarele cât mai multor oameni, iar producătorii filme trebuie să-și adapteze conținutul pentru vizionarea pe verticală.

Majoritatea companiilor ce-și desfășoară activitatea pe internet mizează pe video și pe consumul de video. Facebook pune accent pe clipurile video, Instagram a lansat un serviciu de live streaming IGTV în 2018, Netflix scoate trailere de 30 de secunde pe verticală. Spotify redă clipurile melodiilor tot pe verticală, însă marea schimbare vine din China.

Mai multe companii chineze producătoare de filme experimentează cu formatul vertical, potrivit pentru vizionarea conținutului video pe smartphone. Conținutul este filmat special pentru a fi redat astfel, iar Tencent a realizat până acum mai multe comedii romantice precum My Boyfriend-ish Sister sau My Idiot Boyfriend pentru telefoane.

iQiyi a lansat sitcom-ul Ugh! Life în același an, iar în 2019 a fost lansat serialul cu scheciuri numit Arg Director. Ceea ce este remarcabil la asemenea show-uri este faptul că au fost create special pentru a fi consumate pe telefon, pe verticală.

Aceștia nu doar au tăiat și ajustat imaginea, ci filmarea scenelor este făcută pentru consumul vertical, la fel și editarea.

Cum să creezi clipuri video pentru vizionarea pe verticală

În primul rând, toate serialele au episoade foarte scurte, destinate consumului în transportul public, în pauze etc. Un episod are între două și cinci minute. Acestea sunt scrise concis pentru a duce acțiunea mai departe sau pentru un anumit „punchline”. Astfel de episoade sunt foarte scurte și, drept urmare, pot fi consumate repede și unul după altul.

În al doilea rând, video-urile pe verticală sunt considerate un gen în sine. De aceea, comediile merg foarte bine în acest mod deoarece glume sunt scurte, iar de multe ori amuzamentul este stârnit de reacțiile personajelor prin close-up-uri (potrivit pentru smartphone-uri). Acest mediu de redare al conținutului este potrivit pentru un clipuri video rapide, intense, fără monologuri interioare și cadre statice.

În al treilea rând, conținutul este editat special pentru consumul pe verticală. De aceea, vei vedea ecran despărțite, decupaje, tranziții rapide. Este un stil potrivit pentru episoade scurte, dar face posibilă și încorporarea mai multor elemente vizuale (de exemplu, un split-screen îți permite să vezi expresiile faciale a ambilor actori într-o conversație). Spațiul vizual este limitat pe verticală, iar regizorii trebuie să găsească metode interesante de a livra informații și povești astfel.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Sursa: The Next Web
Etichete: