22 iul. 2019 | 10:10

Am fost la Electric Castle cu un telefon la fel de vechi ca festivalul

ACTUALITATE
Am fost la Electric Castle cu un telefon la fel de vechi ca festivalul

Am fost la Electric Castle cu un telefon la fel de vechi ca festivalul și am realizat că nu ai nevoie să dai 1.000 de euro pe un telefon pentru a face fotografii frumoase.

Samsung Galaxy S4 a fost lansat în martie 2013. Prima ediție a Electric Castle a avut loc între 19 și 22 iunie. Pe scenă au urcat trupe precum Morcheeba, Dub Pistols, Telepopmusik sau James Zabiela.

Întâmplarea face că telefonul a rămas printr-un sertar prin casă și așa m-am gândit să-l mai pun la treabă, să văd cum se descurcă un telefon din 2013 în 2019. La fel cum și festivalul Electric Castle a evoluat și a devenit mai mare, mai bine organizat și a adus formații mai bune, la fel și fotografia și tehnologia de pe telefoane s-a îmbunătățit.

Cum a fost să pozez la Electric Castle cu un Samsung din 2013

Fotografie realizată cu Samsung S4 în 2019

Cu toate acestea, Samsung Galaxy S4 s-a descurcat mai bine decât mă așteptam. Fotografiile realizate pe timpul zilei arată chiar bine, însă, odată cu soarele, apune și calitatea fotografiilor realizate de acest telefon vechi de șase ani.

Noaptea îți este greu să realizezi fotografii care să arate bine și să nu fie „mișcate” din cauza faptului că obietivul nu are stabilizare optică.

Apropo de cameră, Samsung Galaxy S4 are un singur senzor pe spate de o mărime de 1/3 inci de 13 MP, cu o deschidere a diafragmei de f/2.2. În față există un senzor de doar 2 MP (f/2.4). Asta face posibilă și înregistrarea video Full HD la 30 de cadre pe secundă.

Cu Samsung S4 la Electric Castle 2019

În prezent, cel mai performant Samsung este S10+ și acesta are trei camere pe spate.

Primul este un senzor de 12 MP de 1/2.5 inci, cu diafragmă variabilă (f/1.5-2.4), stabilizat optic, apoi mai avem un senzor telefoto de 12 MP (f/2.4), stabilizat optic și capabil de un zoom de 2x, iar la final mai există și o cameră de 16 MP (f/2.2) ultrawide. Pe partea frontală există doi senzori foto: unul de 10 MP (f/1.9) și este ajutat de unul de 8 MP pentru portrete. Cu S10+ poți să filmezi Full HD la 240 de cadre pe secundă sau 2160p la 60 de fps.

Este evident după cifre că lucrurile au evoluat și că avem camere mai luminoase, mai diverse, care ne ajută să surprindem subiectul din mai multe unghiuri. Însă lucrurile nu s-au schimbat drastic. Fotografiile frumoase le poți face și cu un echipament mai vechi.

Tentația este mare să cumperi cel mai nou telefon pentru a obține fotografii mai bine. Același lucru este valabil și pentru fotografi, care tânjesc după un nou aparat foto sau după un obiectiv. Ca să faci fotografii frumoase ai nevoie de creativitate și răbdare. Nu în mod obligatoriu de un smartphone de 1.000 de euro.

Calitatea concertului Limp Bizkit a fost la fel de bună ca și calitatea acestei fotografii de noapte

Sigur, viața îți este mai ușoară cu o cameră mai performantă: nu ai atât de mult zgomot în imagine, fotografiile nu-ți mai ies mișcate, ai mai multe detalii în zonele întunecate și așa mai departe.

Totuși, fotografia este dependentă de lumină, iar acesta este cazul atât al camerelor foto, cât și al smartphone-urilor. S-au făcut avansuri considerabile în fotografia low light (Mate 20 Pro, P30 Pro sau Google Pixel), însă, până la urmă, majoritatea pozelor o să le faci în timpul zilei, cu soarele pe cer, atunci când și un smartphone vechi de șase ani încă se mai descurcă bine.

Pentru mai multe imagini de la Electric Castle intră aici.

Samsung S4 Electric Castle