28 aug. 2019 | 08:41

Fairphone 3: telefonul sustenabil protejează mediul, dar costă cam mult

ACTUALITATE
Fairphone 3: telefonul sustenabil protejează mediul, dar costă cam mult

Fairphone a ajuns la a treia generație, iar telefon sustenabil este mai interesant decât în anii trecuți. Din păcate, costă cam mult pentru ceea ce oferă.

Ideea unui smartphone sustenabil este departe de a fi una nouă, chiar dacă nu a prins foarte bine la publicul amator de Samsung, iPhone sau Huawei. Se pare însă că există suficient interes pentru un asemenea gadget încât să se justifice noi iterații. Fairphone 3 a fost anunțat de curând și este disponibil pentru precomandă pe site-ul producătorului. 

fairphone moduleFairphone 3 costă 450 de euro, deși este de dificil să justifici un astfel de preț când în jurul valorii de 500 de euro cumperi niște bijuterii tehnologice de la Xiaomi, OnePlus și alții. Până și Samsung face minuni în jurul pragului respectiv.

Dacă banii nu sunt însă o problemă și vrei să salvezi planeta prin achiziția unui gadget sustenabil, te vei bucura să afli că producătorii au făcut un efort destul de mare pentru a-ți oferi o poveste interesantă împreună cu aparatul. Cel mai nou Fairphone este rezultatul utilizării unui lanț de furnizori corecți, unei toți angajați implicați în procesul de producție sunt plătiți corect și fiecare bucățică de material prețios provine din zone fără conflict. În plus, integrează bucăți reciclate de cupru și plastic.

Dacă vrei să obții un discount și să dormi liniștit că fostul tău gadget a fost distrus într-un mod ecologic, când îți cumperi un Fairphone 3, îți poți da la schimb terminalul vechi.

În privința specificațiilor, este important de reținut că acesta este un telefon modular care poate fi reparat foarte ușor. Nu este foarte clar dacă suportă și upgrade-uri facile de funcționalitate, dar e bine de știut că nu vei ajunge prea curând cu el în service.

Terminalul este construit în jurul unui panou de 5,7 inci cu o rezoluție de 1080 x 2160 pixeli cu un raport de aspect de 18:9 protejat cu Gorilla Glass 5. La interior, ascunde o combinație între un Snapdragon 632, cu 4GB RAM și un spațiu de stocare de 64GB. Acumulatorul este de 3000 mAh cu suport pentru încărcare rapidă. Rulează Android 9 Pie și are o cameră principală de 12 megapixeli și o cameră frontală de 8 megapixeli. Este dual-sim și funcționează pe rețele 4G.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele