Android fără servicii Google – Fairphone OS este acum disponibil

Android fără servicii Google – Fairphone OS este acum disponibil

Cu toate că am crezut că nu vom prinde vreodată ziua în care să vedem Android fără servicii Google, sistemul de operare modificat este Fairphone OS și a fost lansat oficial.

Numărul sistemelor de operare pentru mobile nu este foarte mare, în parte și din cauza faptului că cei mai mulți dintre noi nu mai sunt doritori de experimente. În altă ordine de idei însă, în momentul în care cineva lansează o versiune modificată de Android, nivelul de curiozitate este semnificativ, mai ales când respectivul produs provine de la o companie cu scopuri nobile.

Fairphone este un producător de mobile care momentan are doar două aparate sub centură, deși a reușit să facă valuri suficient de mari în industrie încât să devină relevant. Scopul său prinicipal este de a crea dispozitive de comunicații într-un mod cât se poate de etic, la un preț cât se poate de accesibil. Asta înseamnă realizarea de eforturi semnificative pentru ca fiecare componentă și bucățică de metal prețios dintr-un telefon să provină din zone lipsite de conflict, exploatate într-un mod ecologic și produse de persoane plătite corect.

Pe lângă hardware-ul special, fiecare smartphone Fairphone rulează Fairphone OS, o distribuție personalizată de Android care tocmai a devenit open source. Asta înseamnă că fiecare dintre voi îl poate descărca pentru a face experimente cu el, iar un dezvoltator avansat îl poate modifica pentru a-l face compatibil cu alte telefoane mai obscure chiar și decât Fairphone.

Cea mai interesantă componentă a Fairphone OS este lipsa de servicii Google preinstalate. Asta nu înseamnă că nu le puteți instala manual, dar farmecul său este că nu vine la pachet cu Gmail, Google Maps, Google Chrome, Google Music și multe alte aplicații de care probabil v-ați săturat. În contextul în care obișnuința este a doua natură a omului, cei mai mulți dintre voi sunt suficient de încântați de eforturile Google încât să nu își dorească să renunțe la acele aplicații. Există însă și cei care își doresc.

În contextul în care Uniunea Europeană investighează practicile anti-competitive ale Google cu privire la Android, lansarea Fairphone OS nu putea veni mai bine. Pentru mai multe detalii despre proiect sau pentru a descărca o distribuție, folosiți acest link.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI