Facebook și instrumentele sale de „spionat”, explicate: ce poate afla despre tine?

Facebook și instrumentele sale de

FaceApp și alte aplicații asemănătoare sunt o amenințare pentru securitatea ta online, dar acestea nici nu se compară cu ce poate să facă Facebook.

Probabil toate informațiile pe care le-ai aflat ulterior despre FaceApp și felul în care se poate juca cu datele tale personale te-au speriat și ai șters aplicația între timp.

Pe scurt, aplicația este una rusească și are dreptul să facă orice cu datele tale și aici sunt incluse și fotografiile pe care le încarci în FaceApp. Aceasta le poate stoca și folosi în orice mod dorește — poate chiar să le vândă unor terți. Toate aceste lucruri sunt scrise în politica de confidențialitate cu care ai fost de acord înainte să folosești aplicația. Astfel, i-ai dat acces la toate aceste date.

Aplicația este una mai veche și a devenit populară în 2017. A redevenit virală acum datorită filtrului care te lasă să vezi cum vei arăta la bătrânețe.

Totuși, FaceApp nu este decât un exemplu al pericolelor cu care te confrunți zilnic pe internet. Aceasta poate părea mai periculoasă doar pentru că vine din Rusia, dar de fapt, toate aplicațiile pe care le folosești trebuie privite cu același grad de scepticism.

De ce Facebook nu e tocmai diferită de FaceApp

Facebook și FaceApp nu au numai un nume similar în comun. În esență, rețeaua socială a lui Zuckerberg îți administrează datele personale într-o manieră la fel de nepotrivită. Și în acest caz este folosită recunoașterea facială pentru fotografiile pe care le încarci pe platformă.

În plus, Facebook are aproximativ aceleași permisiuni în ceea ce privește datele tale personale ca și aplicația rusească. Astfel, atunci când încarci conținut pe rețeaua socială, îi dai practic permisiunea să îl folosească oricum dorește. Iată ce spune un fragment din condițiile de utilizare:

„Când distribuiți, postați sau încărcați conținut care face obiectul unor drepturi de proprietate intelectuală (cum ar fi fotografiile sau clipurile video) în sau în legătură cu Produsele noastre, ne acordați o licență neexclusivă, transferabilă, sublicențiabilă, gratuită și valabilă oriunde în lume pentru a putea să găzduim, să utilizăm, să distribuim, să modificăm, să rulăm, să copiem, să prezentăm public sau să afișăm și să traducem conținutul dvs. și să creăm opere derivate pe baza acestuia”

Partea și mai gravă e că Facebook știe mult mai multe despre tine decât FaceApp. Pe lângă fotografii și videoclipuri, platforma are acces la informații cum ar fi numele, adresa de mail, orașul în care louiești, cine sunt membrii familiei tale, unde lucrezi sau chiar locația ta,

Cu toate astea, cel mai probabil nu te gândești la acest aspect când deschizi aplicația lui Mark Zuckerberg.

Sursa: Wired
Etichete: