Facebook a fost dată în judecată la Sibiu și asta îți arată că politicienii nu înțeleg internetul

Facebook a fost dată în judecată la Sibiu și asta îți arată că politicienii nu înțeleg internetul

Facebook a fost implicată în mai multe scandaluri în ultima vreme din cauza faptului că n-ar fi în stare să asigure confidențialitatea datelor. Cum-necum, a reușit să scape de fiecare dată. Acum, compania lui Zuckerberg a fost dată în judecată de ALDE Sibiu. Și nu e o glumă.

ALDE Sibiu a decis să dea în judecată Facebook pentru că i-a blocat contul filialei. Astfel, susține șeful organizației conduse de Călin Popescu Tăriceanu, s-ar aduce prejudicii în promovarea candidatului pe care partidul îl susține la prezidențiale – Mircea Diaconu.

E greu de crezut că demersul partidului poate avea vreun succes. Dar șeful ALDE Sibiu insistă. Și demonstrează, de fapt, că nu prea știe cum funcționează internetul.

„Organizaţia ALDE Sibiu, prin preşedintele Ovidiu Gheorghe Tocaciu, a depus astăzi (joi – n.r.) la Judecătoria Sibiu o cerere de chemare în judecată a Facebook cu sediul în Statele Unite. Din 28 octombrie pagina oficială de Facebook a fost blocată de Facebook. Deşi s-au cerut lămuriri pe toate canalele disponibile de contact Facebook, aceştia nu au răspuns solicitărilor”, arată reprezentanții filialei ALDE Sibiu.

ALDE Sibiu a dat în judecată Facebook pentru că nu înțelege internetul

Ovidiu Gheorghe Tocaciu este președintele ALDE Sibiu și cel care și-a asumat acest demers. El se plânge de faptul că a plătit reclame pe Facebook, dar contul filialei a fost blocat.

„Se pare că banii noştri sunt buni pentru Facebook prin toate reclamele pe care le plătim acestora. Dar dreptul nostru la liberă exprimare, nu!”, spune președintele ALDE Sibiu.

Ce s-a întâmplat în realitate? Pagina de Facebook a ALDE Sibiu a fost închisă după ce mai mulțu utilizatori au raportat-o. Posibil să se fi scris lucruri pe acolo care au deranjat, iar compania lui Zuckerberg închide pagini atunci când mai mulți utilizatori raportează că e ceva în neregulă. Dar șeful ALDE Sibiu e supărat că rețeaua de socializare nu a transmis niciun răspuns oficial.

Filiala ALDE e supărată acum că nu-și mai poate promova candidatul pe care-l susține la prezidențiale, adică pe Mircea Diaconu.

„Suntem convinşi că oameni de rea-credinţă fac tot ce le stă în putinţă să blocheze mesajele candidatului la alegerile prezidenţiale, Mircea Diaconu. Reclamaţiile lor contra noastră au fost însă susţinute de Facebook fără motive reale. Prin decizia de blocare a paginii noastre, dar şi de menţinere a blocajului, fără nicio motivare sau răspuns, ne face să credem că cei ce gestionează Facebook pe România au încălcat legea şi implicit Facebook, cu sediul în SUA, prin susţinea acestei decizii. Orice încălcare a legii în România, chiar şi de către o corporaţie uriaşă ca Facebook, trebuie sancţionată în instanţă!” a explicat Tocaciu.

Pentru ca teatrul absurd să fie dus până la capăt, ALDE Sibiu cere și daune morale în valoare de 10 lei.  În solicitarea către Judecătorie, partidul arată că articolul 30 din Constituţia României garantează dreptul la liberă exprimare, drept susţinut internaţional şi de articolul 10 din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului.

„Vrem să tragem un semnal de alarmă prin această cauză în instanţă care poate deveni un exemplu pentru alţii. Corporaţii ca Facebook nu pot dicta rezultatul alegerilor în România aşa cum au făcut în SUA, unde au oferit informaţii confidenţiale unor firme afiliate politic. Procesele contra lor de acolo ne-au arătat că Facebook nu joacă cinstit. Nu trebuie tolerat nicio imixtiune în procesul electoral!”, adaugăOvidiu Gheorghe Tocaciu.