15 oct. 2019 | 07:00

Evoluția ar putea fi motivul pentru care nu există animale cu trei picioare

ȘTIINȚĂ
Evoluția ar putea fi motivul pentru care nu există animale cu trei picioare

După cum știi toate animalele au două sau patru picioare. Însă, de ce nu există și animale cu trei picioare? Ei bine, un motiv ar putea fi chiar evoluția.

Ei bine, din punct de vedere științific ar fi imposibil ca un animal să aibă trei picioare. Cu toate acestea, specialiștii consideră că un al treilea picior de sprijin le-ar putea fi de mare ajutor animalelor. Asta pentru că ar consuma mai puțină energie.

În acest sens, Tracy Thomson, din cadrul Universităţii California a realizat o cercetare pentru a afla: de ce nu există animale cu trei picioare.

„În lumea animală există o multitudine de exemple de animale care se sprijină de pământ în trei puncte, două picioare şi coadă. De exemplu: suricatele şi ciocănitorile se află în această situaţie, folosindu-şi cozile pentru a se stabiliza pe suprafața pe care stau”, a declarat Tracy Thomson. Așa că nu înțelege care ar fi problema dacă ar exista animale cu trei picioare.

Mai mult, Tracy Thomson mai spune că un al treilea picior ar putea să îndeplinească aceleași funcții precum o coadă, exact așa cum se întâmplă în cazul cangurilor. Mai exact, în procesul de locomoție, cangurii se folosesc foarte mult de coadă.

De ce nu există în lume animale cu trei picioare?

Pentru a afla răspunsul la această dilemă, Thomson a certat evoluția animalelor de la primele specii care au existat pe Pământ, până la cele care trăiesc acum. Astfel, a ajuns la concluzia conform căreia că în codurile genetice ale formelor de viaţă primordiale este scrisă bilateralitatea.

„Dat fiind faptul că evoluţia speciilor a reprezentat un proces gradual şi lent, odată ce capacitatea de a avea perechi pentru fiecare organ, ţesut sau parte a corpului a fost „scrisă” în codurile genetice, aceasta a devenit imposibil de rescris”, a declarat Thomson.

Așadar, procesele evolutive în cazul animalelor s-au perpetuat de la specie la specie, astfel încât simetria și numărul par de picioare a devenit un fel de regulă. Iar o abatere de la evoluție ar putea fi un obstacol major în acest proces.