Aplicația care și-a antrenat sistemul de recunoaștere facială cu pozele tale

Aplicația care și-a antrenat sistemul de recunoaștere facială cu pozele tale

Aplicația de fotografie Ever a folosit fotografii personale a milioane de utilizatori pentru a face inteligența artificială să funcționeze mai bine.

Partea proastă e că pozele respective au fost folosite fără consimțământul proprietarilor.

Ever a luat naștere în 2013. Este o aplicație bazată pe cloud folosită pentru a stoca și distribui fotografii. Recent, a trecut în teritoriul recunoașterii faciale prin lansarea unei noi structuri, Ever AI.

Iar ca orice inteligență artificială, aceasta trebuie antrenată pentru a putea avea cele mai bune rezultate. Pentru asta, Ever a preluat fotografii a milioane de utilizatori de pe platformă fără să-i informeze pe aceștia.

„Adevărul e că utilizatorii Ever Album nu aveau de unde să știe că datele lor erau folosite pentru a îmbunătăți tehnologia care ar putea fi un instrument de supravegehre”, a declarat Joseph Jerome, policy counsel la Center for Democracy & Technology. „Și dacă le-ai spune oamenilor asta în față, mulți probabil ar fi foarte inconfortabili cu această utilizare”, a mai adăugat acesta.

Fotografii folosite fără acord de Ever

Potrivit politicii de confidențialitate actuale a aplicației, compania nu distribuie fotografiile utilizatorilor către actori terți. Totuși, le poate folosi pentru a-și instrui propriul algoritm. La fel spune și o declarație a lui Doug Aley, CEO-ul companiei. Pe scurt, permite aplicației să folosească sistemul de recunoaștere facială în cadrul platformei pentru a grupa fotografiile cu aceleași persoane prin scanarea feței acestora.

Totuși, deși acest detaliu se află acum în politica de confidențialitate, acesta a fost adăugat ulterior, la data de 15 aprilie 2019. Asta după ce reporterii de la NBC News au cerut detalii de cei care se ocupă de aplicație.

Ever te lasă acum să alegi dacă vrei să-i permiți să-ți folosească pozele pentru a antrena sistemul de recunoaștere facială.

Și IBM a făcut ceva similar în trecut. A folosit, fără consimțământul acestora, fotografiile a milioane de utilizatori Flickr pentru același scop: antrenarea inteligenței artificiale.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și:
Sursa: Daily Mail