IBM lucrează la recunoașterea facială cu fotografii „furate” de pe Flickr

IBM lucrează la recunoașterea facială cu fotografii „furate” de pe Flickr

IBM a luat aproape un milion de poze de pe platforma Flickr și le-a folosit pentru a antrena programe de recunoaștere facială.

Pentru a îmbunătăți tehnologia recunoașterii faciale, algoritmul are nevoie de un număr uriaș de fotografii cu diferite fețe umane. În cercetările sale, IBM a găsit o soluție aparent simplă: le-a luat gratis de pe Flickr.

Partea proastă e că cei fotografiați pe Flickr nu și-au dat acordul pentru ca fotografiile lor să fie folosite în dezvoltarea sistemelor de recunoaștere facială. Și probabil nici nu și-ar fi dat consimțământul (asta dacă i-ar fi întrebat cineva). Mai ales pentru că sistemele ar putea fi folosite împotriva lor.

Pe scurt, fotografiile cu fețele oamenilor au fost luate fără permisiunea lor pentru a dezvolta tehnologii care ar putea fi folosite, în cele din urmă, pentru a-i supraveghea, notează NBC.

IBM spune că toate fotografiile folosite au fost distribuite pe site sub licența Creative Commons. Acest lucru înseamnă că pot fi folosite în mod liber, de oricine. De asemenea, acestea ar fi fost colectate doar în scop academic. Aparent, nu vor fi folosite pentru îmbunătățirea instrumentelor comerciale de recunoaștere facială ale companiei, mai spune IBM.

Deși IBM asigură utilizatorii Flickr că pot opta să fie excluși din baza de date, NBC a descoperit că e aproape imposibil ca fotografiile să fie șterse. Pentru a putea face asta, trebuie să trimiți companiei link-ul fotografiilor pe care le vrei scoase din lista IBM. Dar nu există o listă oficială a utilizatorilor și fotografiilor care au fost incluse în baza de date. Deci întregul proces e destul de complicat.

Totuși, selecția nu a fost făcută inițial de IBM. Fotografiile fac parte dintr-o colecție mai mare, de 99.2 milioane de poze. Acestea sunt cunoscute sub numele de YFCC100M și au fost adunate de Yahoo, fostul proprietar al Flick.

Citește și:
Sursa: The Verge