Japonezii vor să testeze o baterie experimentală pe Lună

Japonezii vor să testeze o baterie experimentală pe Lună

Japonezii speră să rezolve problema obținerii de energie în spațiu și plănuiește să testeze pe Lună o baterie pe care o vor trimite pe Lună în 2021.

Orice echipament care ajunge în spațiu are nevoie de energie iar compania japoneză ispace încearcă să găsească o modalitate mai bună de a face rost de energie decât cele de până acum. Vrea să fie prima care va testa pe Lună o baterie în stare solidă.

Deși energia solară este o opțiune viabilă, anumite zone ale Lunii sau ale altor planete petrec săptămâni întregi fără lumină de la Soare. Deci panourile solare nu primesc deloc lumină și nu pot produce, așadar, energie.

Dezvoltarea unei baterii care poate face față modificărilor extreme de temperatură și, în același timp, să stocheze energia ar putea fi o descoperire importantă pentru explorarea Lunii.

Acumulatorii litiu-ion, pe care îi găsești în orice telefon, ar putea fi o soluție. Totuși, lichidul inflamabil din interiorul acestora, electrolitul, poate cauza probleme chiar și pe Pământ. La temperaturi prea înalte, lichidul poate lua foc iar la temperaturi prea scăzute, acesta îngheață și face bateria nefuncțională.

Soluția pare să fie bateria în stare solidă. În cazul ăsta, electrolitul este în stare solidă. Acest tip de baterie poate stoca mai multă energie și se încarcă mai repede decât una de tip li-ion. Teoretic, aceasta ar putea supraviețui și oscilațiilor dramatice de temperatură de pe Lună, care variază de la 127 la minus 173 grade Celsius. Așadar, bateria nu va exploda din cauza căldurii și, datorită stării solide, electrolitul nu va îngheța.

Problema o reprezintă însă ciclul de viață al bateriilor solide. Astfel, numărul încărcări pe care le poate suporta o baterie înainte să moară este foarte mic. „Poți înlocui bateria de la mașină sau telefon, dar nu poți schimba bateria pe o navetă spațială”, a declarat Rao Surampudi, manager al Power Systems Program Office NASA.

Totuși, japonezii sunt încrezători că acestea sunt soluția. ispace plănuiește să lanseze prima misiune pe Lună la bordul unei rachete SpaceX Falcon 9, în 2020.

Sursa: The Verge