22 feb. 2019 | 12:02

NASA îți arată frumusețea Pământului într-o carte interactivă gratuită

ACTUALITATE
NASA îți arată frumusețea Pământului într-o carte interactivă gratuită

Fără prea mult tam-tam, cei de la NASA au făcut de curând un gest surprinzător de generos, prin lansarea unei cărți în format digital formată din 168 de pagini spectaculoase.

Cei de la NASA sunt destul de transparenți în legătură cu proiectele lor, dar rareori investesc un volum semnificativ de efort doar pentru puplicul larg. Asta s-a întâmplat însă în cazul unei cărți publicate online pe care, dacă vrei, o poți achiziționa și în format tipărit la rezoluție foarte bună și hârtie de calitate. Versiunea respectivă costă însă 53 de dolari.

Proiectul este intitulat Earth Book sau Cartea Pământului și poate fi accesat gratuit la această adresă.  Eventual, dacă vrei să te bucuri de ea offline, la rezoluție înaltă, pe tabletă, smartphone sau laptop, există și un PDF sau eBook cu același conținut.

Cea mai interesantă versiune este însă cea online, cu cel mai ridicat grad de interactivitate, chiar dacă pozele de la care vei începe să dai clickuri sunt aceleași în toate cele trei iterații. În orice caz, fiecare imagine din Earth Book arată impresionant și, de multe ori, ai crede că nu este de pe Pământ. Din fericire, există de fiecare dată câteva rânduri de text pentru context.

În plus, poți afla că unele dintre imagini au o vârstă de zece ani sau mai mult și au fost imortalizate cu un satelit precum Earth Observing – 1 de la o înălțime uimitoare. Ideea este că zone mai puțin explorate ale Pământului vor fi ”puse în lumină”, iar un link suplimentar îți va spune povestea cadrului respectiv cu o varietate de referințe suplimentare și resurse adiționale. Cu alte cuvinte, riști foarte ușor să intri într-un cerc vicios încărcat de informații interesante, la fel ca pe Wikipedia.

Motivul din spatele acestui proiect, care a implicat un volum semnificativ de efort, este unul cât se poate de nobil. Cu Earth Book, NASA speră să ”inspire pe toată lumea să exploreze, înțeleagă și aprecieze planeta căreia îi spunem casă.”

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele