Elon Musk desființează școala tradițională: sistemul educațional care ar putea funcționa, în schimb

Elon Musk desființează școala tradițională: sistemul educațional care ar putea funcționa, în schimb
Alexandru Puiu
Alexandru Puiu
08:32 27.08.2019

Tot mai multe țări încearcă să renunțe la sistemul educațional tradițional în favoarea unuia orientat pe aptitudinile copiilor. Elon Musk încurajează o astfel de transformare.

Ca referință, Elon Musk este unul dintre cei mai prolifici antreprenori din ultimele decenii. Este CEO și CTO la SpaceX, membru în boardul de directori SolarCity, fondator la Tesla Motors și arhitect de produs la aceeași companie. Tot el a co-fondat PayPal.

Deși este dornic de experimentare pe marginea multor subiecte și are o curiozitate nativă vizavi de cum funcționează lucrurile în univers, când vine vorba de educația tradițională, și-a exprimat dezamăgirea în mai multe rânduri. ”Cred că nu ajută la nimic să înveți multe lucruri care ți se predau în școală, pentru că nu le folosești niciodată în viitor, iar copii sunt pulversați vizavi de motivul pentru care sunt acolo [în manuale]”, explica Musk încă din 2014.

Experiența sa proprie din școală a fost una oribilă, a fost agresat de colegi și a participat la lecții care nu erau nici valoroase, nici interesante. S-a numărat printre primii directori care a afirmat deschis că nu caută viitori angajați după diplome sau universități absolvite. Educația formală nu este un criteriu de selecție pentru el.

”Nu este nevoie să fi absolvit o facultate, nici măcar un liceu. Dacă cineva termină o universitate bună ar putea fi un indicator al faptului că sunt capabili de lucruri mărețe, dar nu este neapărat cazul”, a adăugat fondatorul Tesla.

În mod previzibil, s-a confruntat cu multe critici pe Twitter din cauza acestei atitudini și nu s-a ferit să răspundă. Într-un schimb de replici recent, un internaut i-a scris că ”Nu poți să ai succes în viață fără o diplomă. De aceea ai nevoie să fi mers la școală, dacă vrei să ajungi la Harvard.” Răspunsul lui Musk nu a întârziat să apară. ”Nu este adevărat. Nu fă o confuzie între școală și educație. Nu am mers la Harvard, dar oamenii care lucrează pentru mine au fost.”, a spus președintele SpaceX.

Nici măcar în cazul copiilor săi, Musk nu i-a lăsat într-un sistem formal de educație. În schimb, le-a creat o școală care se axează pe dezvoltarea abilităților practice și pe exploatarea afinităților și înclinațiilor individuale.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI