Cât de periculoasă e tehnologia futuristă promisă de Elon Musk

Cât de periculoasă e tehnologia futuristă promisă de Elon Musk

Elon Musk este cunoscut pentru ideile și comportamentul lui excentric, dar una dintre cele mai noi idei ale sale ar putea cauza mai mult rău decât bine.

Cu o lună în urmă, miliardarul anunța un proiect despre care poți spune lejer că e unul revoluționar. Prin intermediul startup-ului său Neuralink, obiectivul acestuia îl reprezintă dezvoltarea unui cip implantat în creierul omului pentru a conecta inteligența biologică cu cea a mașinăriilor.

Procesul ar fi unul nu foarte complicat și ar implica doar o gaură la o adâncime de doi milimetri în craniul utilizatorului. Partea bună e că cipul urmează să fie wireless, „deci nu vei avea cabluri care să-și străpungă capul”, ne-a asigurat Elon Musk.

Ideile omului de afaceri sunt, pe de-o parte, puțin paranoice. Acesta susține posibilitatea ca inteligența artificială ar putea depăși-o pe cea umană și ar putea căpăta astfel control asupra planetei și speciei umane. Astfel, tehnologia dezvoltată de Neuralink ar veni în ajutorul nostru pentru exact această problemă.

Ce e în neregulă cu tehnologia lui Elon Musk

Cipul pe care compania miliardarului încearcă să îl dezvolte conține o tehnologie uimitoare, fără îndoială. Totuși, experții spun că aceasta ar putea fi destul de periculoasă. Astfel, dispozitivul ar putea să conducă la auto-distrugerea rasei umane înainte ca o eventuală apocalipsă AI să o poată afecta.

Psihologul Susan Schneider susține că această contopire a creierului uman cu inteligența artificială ar fi de fapt sinucidere curată pentru mintea omului. Aceasta spune că tehnologia AI ar putea fi folosită pentru a ajuta activitatea neurală. Totuși, dacă tehnologia lui Elon Musk ar înlocui complet țesutul neural, la un moment dat acest lucru ar putea pune capăt vieții persoanei respective.

Schneider mai spune că va fi dificil să tragem o linie în ceea ce privește nivelul la care alegem să ne conectăm creierul la inteligența artificială. Astfel, ar putea fi mai mult decât creierul nostru ar putea duce.

Citește și:
Sursa: Observer